ZORGAANBIEDERS

Dit project is nog in ontwikkeling. Binnenkort meer info.

MAATWERK BIJ DE DOKTER voor zorgverleners en dietisten

Heb je als zorgverlener gemerkt dat het voor mensen heel moeilijk is om af te vallen? Heb je ontdekt uit eigen ervaring in de praktijk dat het bijna onmogelijk is om op gewicht te blijven? Heb je het idee dat het mensen niet lukt om ‘op eigen houtje’ af te vallen?

Dit is geen uitzondering maar een veel voorkomend – wetenschappelijk onderbouwd – gegeven.

95% van de mensen komt binnen enkele jaren weer terug op het oude gewicht. 2/3 van deze groep wordt zwaarder na de poging om gewicht te verliezen. Het kan daarom frustrerend zijn om als professional met lege handen te staan. Wat moet je de patiënt adviseren wanneer ze op lange termijn alleen maar dikker worden van een dieet omdat hun stofwisseling hierdoor veranderd? Wat moet je als professional doen als het korte termijn resultaat van een dieet niet houdbaar is?

Tegenwoordig worden diëten vaak vermomd als een Gezonde Levensstijl. Maar wanneer de Gezonde Levensstijl dezelfde eigenschappen heeft als een dieet én het succes ervan uitsluitend gerelateerd is aan gewichtsverlies, zullen de patiënten in precies dezelfde valkuil stappen.

Je bent als zorgverlener misschien gewend om de BMI van een patiënt te berekenen. Op basis van die berekening wordt het gewichtslabel ‘overgewicht’ of ‘obesitas’ toegekend en worden mensen gewaarschuwd over de mogelijke verhoogde risico’s voor de gezondheid. Toch heeft een hoge BMI zowel positieve als negatieve gevolgen voor de gezondheid.

Obesitasparadox

Studies uit vele landen hebben een lager sterftecijfer aangetoond voor mensen in de BMI-categorie 25-29, en geen verhoogd risico op mortaliteit in de 30-34 BMI-categorie.

Is het nog langer gepast om ‘obesitas’ te bestempelen als ziekte als het zowel voordelen als gevaren heeft?

Hoe zorg je voor een goede diagnose als zorgverlener?

  • Hoe kijk je voorbij het gewicht van je patiënt?
  • Hoe maak je de wachtkamer en praktijk toegankelijk?
  • Hoe zorg je dat dikke mensen zich veilig voelen tijdens het consult?
  • Welk taalgebruik kun je beter vermijden? Wat werkt wel, wat werkt niet?
  • Welke handelingen kun je beter vermijden tijdens het consult?