Stop Fatsplaining

Een Fatsplainer heeft de bekrompen overtuiging dat dikke mensen zich totaal niet bewust zijn van hun omvang en de vermeende gezondheidsrisico’s. Hierdoor ontstaat de dwangmatige behoefte om dikke mensen ongevraagd te adviseren over hun gewicht, gezondheid, voeding en beweging.

Let op. Een Fatsplainer kan deze behoefte om de ‘gratis consultant’ uit te hangen niet goed bedwingen. Ik heb weleens gehoord dat het een kwestie van wilskracht is, maar de praktijk leert dat ze zich heel slecht kunnen beheersen.

Het beste is om deze zelfbenoemde adviesorganen met enige voorzichtigheid te benaderen. Ze zijn namelijk niet geïnteresseerd in wie jij bent als persoon of hoe jij je voelt. Ze willen vooral hun morele superioriteit uitdragen. Daardoor voelen zij zich ‘beter’ dan een ander. Ze vertellen je bijvoorbeeld dat JIJ als dik mens, verantwoordelijk bent voor de kosten die drukken op het Nederlandse zorgstelsel – in plaats van dat ze zich druk maken om de groot geldverdieners in de zorg, die de kosten in de eerste plaats berekenen.

Ze zijn ervan overtuigd dat het fout is om dik te zijn. Dit is een bekrompen maar heilig geloof en daarom zijn ze oprecht verbijsterd op het moment dat je vertelt dat wij dikke mensen ook respect verdienen. Zomaar. Ongeacht waarom we dik zijn en of we er iets aan willen óf kunnen doen om dit te veranderen. Gewoon omdat we mens zijn.

Ze denken dat ze jou de heilige graal overhandigen met tips over sporten en gezonde voeding en veinzen dat ze zich ‘zorgen maken’ om je gezondheid. Of de gezondheid in de wereld. Ze denken jouw gezondheidsstatus te kunnen aflezen aan je gewicht terwijl dit wetenschappelijk gezien geen grote factor is. Ze voeren dit tegelijkertijd op als een verwijt omdat ze denken dat een mens 100% aansprakelijk gesteld kan worden voor zijn gezondheid. Wat natuurlijk bezopen is.

Ze maken zich daarentegen niet druk over het stigma en de micro agressie waar dikke mensen dagelijks aan bloot staan. Ze zien schaamte als ‘motiverend’ in plaats van schadelijk. Ze proberen je schuldig te laten voelen of angst in te boezemen opdat jij goed voor jezelf gaat zorgen. Maar dit is geen motivatie maar emotionele mishandeling.

Het is daarom compleet zinloos om je ‘eetgewoonte of sportregime’ als argument op te voeren bij deze mensen – mocht je dit hebben. Zij zijn daar totaal niet in geïnteresseerd en geloven je bij voorbaat niet.

Daarnaast: Jij hoeft je never ever te verantwoorden voor je gewicht.

Daarom heeft bespreken van wetenschappelijke cijfers over de Obesitas Paradox totaal geen nut. Sommige Fatsplainers hebben zelf veel tijd, geld en energie geïnvesteerd in hun eigen lichaam, dus als dikke mensen beweren dat ze ook een goed leven kunnen leiden en gerespecteerd willen worden, zónder al deze investeringen, raken ze geheel ontstemd. Wat zij dagelijks moeten opofferen lijkt dan zo overbodig. Daardoor kunnen ze heel boos op je worden. Dit lijkt soms uit het niets te komen, maar dit is vaak bij deze specifieke groep een logisch gevolg van jarenlang opkroppen, honger lijden en afzien.

Helaas kan ik geen advies geven hoe je hiermee het beste om kan gaan. Doe wat goed voelt. Zorg goed voor jezelf. Soms kun je ze beter negeren of blokkeren. Soms is het goed om in discussie te gaan… maar de meeste Fatsplainers doen net alsof ze slapen, en het is daarom onbegonnen werk om te proberen hen wakker te schudden.

Take care, self care,

* De verbeterde definitie van het woord Fatsplaining heb ik gevonden via dit Twitterbericht van Scottee