WELKOM

Denk jij wel eens….

  • Ik kan geen mate houden met eten! Ik heb weer alles opgegeten. Wat ben ik een slapjanus en een vreetzak. Ik kan me gewoon niet beheersen. Deze week weer flink de calorietjes eraf sporten. Bah, ik heb er helemaal geen zin in maar het moet. Het moet, anders loopt het helemaal uit de hand.
  • Ik ben weer aangekomen! En ik heb nog wel zo goed mijn best gedaan. Vanaf morgen ga ik minder eten. Ik laat me niet meer verleiden. Dit keer ga ik het volhouden. Dit was echt de allerlaatste keer! Laat ik vanavond de chips maar alvast opeten, dan is het huis mooi schoon en leeg. Morgen pak ik de draad weer op.
  • Kan alsjeblieft het licht uit? Ik schaam me kapot voor dit dikke lijf. Ik geloof gewoon niet dat mijn partner mij nog sexy vindt met al die putten in mijn dijen. Die blubberbuik valt ook al niet meer te verbergen. Ik blijf liever een beetje onder de dekens tijdens de seks. Het ziet er niet uit. Walgelijk.

Ik wel. O  zo vaak. Meer dan 20 jaar ben ik op zoek geweest naar De Perfecte Gezonde Leefstijl, in de hoop dat ik Het Perfecte Gezonde Gewicht zou krijgen… want ik wist zeker dat ik me daardoor een stuk zelfverzekerder zou voelen. Mijn slanke lichaam als dé sleutel naar geluk en blakende gezondheid.

Fat is not a feelingDacht ik. Maar wat ik ook leerde, welke diëten ik ook probeerde en hoeveel gewicht ik ook verloor: het gewicht kwam altijd terug…  en ik werd langzaam maar zeker steeds dikker en ongelukkiger in mijn lijf.

Ben jij daarmee ook al jaren zoet? Waarschijnlijk weet je dan precies wat gezond eten is. Ik hoef je vast niets uit te leggen over kunstmatige toevoegingen en wat zout, transvetten, suiker, bepaalde e-nummers en alcohol allemaal kan doen met je lijf.

Je hebt allang de voordelen ervaren van vers, biologisch en gevarieerd eten, water drinken en dagelijks bewegen. Je trapt niet in light-producten waar je 2x zoveel van gaat eten. Jij staart je niet blind op calorieën tellen maar houdt ook rekening met voedingswaarde en vitamines. Jij eet geen ‘fabriekstroep’ maar écht eten en je let er goed op dat je essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt.

Gesneden koek zeker? start_livingAan voedselkennis geen gebrek. Maar dat verklaart niet, waarom je de hele dag met eten bezig bent. Waarom je na het avondeten een zak chips tot de bodem leeg schranst. Waarom die doos chocolade vanuit de gangkast EET MIJ! naar je gilt.

Verveel jij je? Misschien… maar dat verklaart niet waarom je niet gewoon 1 lullig koekje kan nemen op een verjaardag en anderen wel. Je koopt misschien liever geen koekjes meer. En geen drop. En geen chips. Veel te gevaarlijk om in huis te hebben. Waardoor je ’s avonds weer bij het tankstation beland omdat je, na urenlang overpeinzen, die salmiakdrop toch moet hebben.

Is de verleiding te groot? Misschien… maar dat verklaart niet, waarom je smoesjes verzint om niet naar de sportschool te hoeven. Waarom die o-zo-gezonde levensstijl meer lijkt op een levenslange marteling. Waarom je stiekem in de auto snoept en de papiertjes wegwerkt voordat iemand het ziet. Of waarom je een zenuwinzinking voor de spiegel krijgt als je naar een feestje gaat. Wát moet je aantrekken? Niets slankt af! Blijf maar thuis.

insanity-same-thingAls je jarenlang op dieet bent …
keer op keer afvalt + keer op keer weer aankomt…
wordt het dan niet hoog tijd voor wat anders?

Is het je eigen schuld? Misschien denk je dat er iets mis is met jou omdat je het lijnen niet kan volhouden. Dat je het niet goed doet of dat je gefaald hebt, of dat je jezelf gewoon niet kan beheersen?

Het is echt geen toeval dat talloze mensen met hun eetgewoonte worstelen. Ik vermoed dat de meeste mensen die een dieet volgen, dagelijks het uiterste van zichzelf vergen. Ze zijn niet lui en zwak en hebben zeker geen gebrek aan doorzettingsvermogen. Ieder mens, die al sinds haar jeugd in de dieetmolen zit – zonder compleet door te draaien – verdient juist een fucking lintje.

Je hebt niet nóg meer wilskracht nodig
En ook niet nóg meer voedselkennis. Ik begrijp maar al te goed dat je niet dik(er) wil worden. Het is heel eng om niet te weten wat er gaat gebeuren, wanneer het niet meer lukt om te diëten. De angst om ‘dik en ongezond’ te zijn (wat natuurlijk niet hetzelfde is) heeft enorm veel impact op je leven. Het voelt misschien een beetje als opgeven…

Maar weet je… dat is precies waar het eigenlijk over gaat. Het loslaten van de obsessie met gewichtsverlies en je lijf leren accepteren zoals het nu is. Dus er gewoon oké mee zijn.

Zeg nu zelf: Zorg jij beter voor iemand die je haat? Of zorg je beter voor iemand die je aardig vindt. Iemand die je lief hebt en waardeert. Iemand die je respecteert? Waarschijnlijk weet je dit wel in theorie, maar in de praktijk is het rete-moeilijk om van je lijf te houden als je het al jaren verafschuwt.

one_size

Je hoeft je lijf niet mooi te vinden om het te waarderen en te respecteren. We leven in een wereld waar het bejubeld wordt om slank en gezond te zijn. Waar je overladen wordt met complimenten zodra je ‘wat aan je gewicht doet’. Een wereld waarin het ook volstrekt normaal is om grapjes te maken over dikke mensen.

Wellicht maak je ook grapjes over je eigen figuur om anderen het gras voor de voeten weg te maaien. Stigma en vooroordelen over dikke mensen zitten er bij mij al ingebakken sinds mijn jeugd. Ik ben de vooroordelen over dikke mensen gaan geloven. Mooi, slank en jong zijn, is heel belangrijk gemaakt in onze rijke westerse cultuur. Alsof het een prestatie is die we zelf kunnen leveren.

We horen vaak: Als je er last van hebt, moet je er gewoon wat aan doen. Nietwaar? Maar juist jij weet dat het helemáál niet gemakkelijk is. Misschien zelfs onmogelijk. Hoeveel energie, tijd, geld, moeite en frustratie heb je al die jaren gestoken in het nastreven van een jong, slank lichaam?

En wat is het resultaat?

Waarschijnlijk hetzelfde als bij mij: een dikker, ouder lichaam…
de ironie.

Mijn vraag aan jou: Blijf je de rest van je leven wanhopig onderweg naar je streefgewicht of wordt het tijd om het roer om te gooien.

Op dit blog beschrijf ik hoe ik weer op mijn lichaam leerde vertrouwen. Hoe ik weer ging eten zonder schaamte en schuldgevoelens.

Hoe ik me ging kleden zonder te miepen over mijn dikke kont en hoe ik weer zonder gêne van seks kon genieten.

Ik leerde ook hoe ik met het sociale stigma leerde omgaan en hoe je jezelf kunt beschermen tegen vooroordelen.

Ik hoop dat jij ook weer oké kunt zijn in het lijf dat je nu hebt, zodat je beter voor jezelf kan en wil zorgen op álle vlakken in je leven… en je eigenwaarde niet meer afhangt van het getal op de weegschaal.

Gezondheid, welzijn en geluk zijn heel persoonlijk en complex. Je hebt niet 100% controle over je gezondheid.

Stop_changing

Gezondheid is niet tweeledig; je hebt het niet wel óf niet. Het is een spectrum waarin jij je continue zal blijven bewegen tijdens je leven.

Elk mens is uniek en heeft verschillende specifieke behoeftes (fysiek, mentaal en emotioneel) en omstandigheden (sociaal, economisch en mogelijk trauma uit het verleden).

Ik hoop dat je wat kan met mijn ervaringen en eens gaat kijken wat voor jou werkt.

Een werkboek is in de maak.

Schrijf je in voor e-mail updates en je ontvangt op onregelmatige basis een nieuw blog, ik hou je op de hoogte van nieuwe projecten, de verkoop van mijn werkboek en de oprichting van mijn stichting om de belangen van dikke mensen te behartigen. Zo mis je niets.