ZORGVERLENERS

Maatwerk voor medische zorgverleners, diëtisten en therapeuten met dikke patiënten of cliënten

“U zult het niet leuk vinden om te horen, maar u moet toch echt wat afvallen!”

Dit advies hebben we als dikke mensen vaak genoeg gehoord. We wéten dat we dik zijn en de meeste van ons hebben al verschillende pogingen gedaan door middel van diëten en bewegen om af te vallen. Tevergeefs…

Waarschijnlijk heb je als zorgverlener allang gemerkt dat dikke mensen vaak gemotiveerd aan een afvalpoging beginnen, en blij zijn met de resultaten in de eerste weken, om vervolgens te merken dat het bijna onmogelijk is om langdurig ‘op gewicht’ te blijven. Doen deze dikke mensen misschien iets verkeerd of pakken ze het niet goed aan? Bij zorgverleners is het inmiddels wel bekend dat niet ieder pondje door het mondje gaat, maar de mythe dat gewicht gestabiliseerd kan worden blijft onterecht leven.

5% tot 10% afvallen?

Dat dikke mensen niet kunnen afvallen is geen uitzondering maar een veel voorkomend wetenschappelijk onderbouwd gegeven. Zelfs een klein beetje afvallen heeft precies het tegenovergestelde resultaat op de lange termijn.

95% van de dikke mensen komt binnen enkele jaren weer terug op het oude gewicht. 2/3 van deze groep wordt zwaarder dan hun startgewicht ná de poging om gewicht te verliezen. 1 op de 124 vrouwen die gelabeld zijn met ‘obesitas’ kunnen daadwerkelijk afvallen en slank blijven. Het overgrote deel gaat jojoën waarvan bewezen is dat dit schadelijk is voor de gezondheid.

Het kan daarom frustrerend zijn als professional om met lege handen te staan. Het kan onethisch voelen om gewichtsverlies te stimuleren wanneer de cliënt op lange termijn alleen maar dikker wordt van de afvalpoging. De stofwisseling en het set point passen zich na elke poging aan waardoor de cliënt mogelijk zwaarder wordt dan daarvoor. Dit is geen ‘foutje’ van het lichaam, maar een uiterst ingenieuze feature die mensen al duizenden jaren beschermd tegen uithongering.

Blijf maar gewoon dik?

Vaak horen we ‘obesitas specialisten’ tot in den treuren uitleggen dat er geen oplossing is. We weten nog niet alles over de oorzaken en de gevolgen, maar wél dat het grotendeels genetisch is. We kennen geen veilige methode die mensen werkelijk duurzaam kan laten afvallen. Dus wat moet je als professional adviseren als het korte termijn resultaat van een afvalpoging niet houdbaar is? “Blijf maar gewoon dik?” Dat kan heel tegenstrijdig en zeer onverantwoord voelen.

Wellicht ben je als zorgverlener gewend om de BMI van een cliënt te berekenen. Op basis van die berekening wordt het gewichtslabel ‘overgewicht’ of ‘(morbide) obesitas’ toegekend. Daardoor voelt het voor een professional vaak als een plicht om dikke mensen te waarschuwen over de verhoogde risico’s voor de gezondheid. Toch heeft een hoge BMI zowel positieve als negatieve gevolgen voor de gezondheid.

Obesitasparadox

Studies hebben een lager sterftecijfer aangetoond voor mensen in de BMI-categorie ‘overgewicht’ 25-29, en geen verhoogd risico op mortaliteit in de 30-34 BMI-categorie ‘obesitas’. Je zou dus kunnen stellen dat wat we als ‘gezond gewicht’ zien, niet bepaald in lijn is met de feiten.

De adviescommissie van de AMA heeft ruim een jaar onderzoek gedaan naar ‘obesitas’ en kwam tot de conclusie dat het zowel voordelen als gevaren kent waardoor het niet als ziekte uitgeroepen zou moeten worden. De reden waarom dit advies in de wind is geslagen, heeft meer te maken met politieke en economische belangen dan met wetenschap.

“Without a single, clear, authoritative, and widely accepted definition of disease, it is difficult to determine conclusively whether or not obesity is a medical disease state,” the council told the AMA’s policy-making House of Delegates.
“Similarly, a sensitive and clinically practical diagnostic indicator of obesity remains elusive.”  –  Obesity is not a disease, AMA Council Says, MedPage Today, 6/17/13

Verplicht leesvoer

In de boeken Health At Every Size The Surprising Truth About Your Weight van Linda Bacon en Body Respect What Conventional Health Books Get Wrong, Leave Out, and Just Plain Fail to Understand About Weight van Linda Bacon en Lucy Aphramor vind je een ton aan wetenschappelijke informatie rond de gangbare mythes over ons gewicht en de miljoenenindustrie (dieet, sport en pharma) eromheen. Klik op de afbeeldingen hieronder om de boeken te bestellen.

Hoe zorg je voor een goede diagnose bij dikke patiënten?

Hieronder vind je diverse brochures van de NAAFA voor zorgverleners, diëtisten en therapeuten met richtlijnen om een gezonde relatie op te bouwen met dikke patiënten/cliënten

  • Hoe kijk je voorbij het gewicht van je patiënt?
  • Welke handelingen kun je beter vermijden tijdens het consult?
  • Hoe maak je de wachtkamer en praktijk toegankelijk?
  • Hoe zorg je dat dikke mensen zich veilig voelen tijdens het consult?
  • Welk taalgebruik kun je beter vermijden? Wat werkt wel, wat werkt niet?

Download de brochures

Hoe behandel/verzorg je dikke mensen zonder hen te stigmatiseren?

De medische gemeenschap is een primaire bron van gewichtsstigmatisering. Studies hebben aangetoond dat de marginalisatie van dikke mensen tot slechte gezondheidsresultaten leidt en patiënten minder geneigd maakt om de benodigde medische zorg te zoeken. Een presentatie van de ASDAH waarin je als medische hulpverleners voorgelicht wordt hoe je dikke patiënten het beste kan benaderen.

Everything You Know About Obesity Is Wrong

Artikel door Michael Hobbes | Foto door Finlay MacKay

Decennialang heeft de medische gemeenschap bergen bewijs genegeerd om een akelige en nietszeggende oorlog te voeren tegen dikke mensen, de publieke perceptie te vergiftigen en miljoenen levens te ruïneren. Het is tijd voor een nieuw paradigma. Lees meer

Unpacking Weight Science Podcast

Wil je leren in heerlijke hapklare brokken? De Unpacking Weight Science Podcast biedt 20 minuten uitlegsegmenten (om de twee weken) om je te helpen inzicht te krijgen in gewichtsneutrale perspectieven, concepten en onderzoek en om je te leren hoe je de wetenschap rondom lichaamsgewicht voor jezelf en anderen kunt uitpakken. Volledige shownotities, hulpmiddelen en zelftest quizzen inbegrepen. Lees meer

Welk beeldmateriaal kun je beter niet gebruiken?

Vooroordelen over dikke mensen worden klakkeloos aangenomen in onze maatschappij. De beelden die in de media verschijnen hebben daarom een enorme impact op de manier waarop dikke mensen in onze maatschappij bekeken en behandeld worden. Zelf gebruik je wellicht ook foto’s in flyers of op sociale media.

Ik wil je bewust maken van de belangrijke rol die je kan spelen in het tegengaan van discriminatie naar dikke mensen. Via deze handige checklist en een lijst met (gratis) beeldbanken kun je met gemak meer respectvolle afbeeldingen vinden van dikke mensen. Lees meer

Dikke mensen hebben recht op adequate zorg, zonder stigmatisering over hun gewicht

Ik wil je bedanken dat je de moeite neemt om naar deze informatie te kijken en meehelpt aan een veilige omgeving voor dikke mensen. Het is een ander perspectief dan dat je gewend bent en het duurt vaak jaren voordat deze inzichten vertaald kunnen worden naar daadwerkelijk andere overtuigingen en gedrag. Het is niet gemakkelijk om als professional een ander geluid te laten horen als je collega’s (en de wereld om je heen) er compleet anders over denken. Gun jezelf de tijd hiervoor.

Nog vragen?

Stuur me een whatsapp en we kunnen afspreken of beeldbellen om eens te praten over wat je kan verbeteren aan jouw benadering van dikke cliënten. 0634041609