WEEK #3 Goede Voornemens

Eerste Hulp Bij Feestdagen: Goede Voornemens

GOEDE VOORNEMENS
Wat is daar mis mee?
We leggen het uit in deze video.


We hebben concrete tips gevraagd aan andere mensen die we kennen via sociale media en we zijn heel blij met de enthousiaste reacties en medewerking. We nodigen je uit om jouw tips te delen op sociale media.

Samen kunnen we de feestdagen gemakkelijker maken voor iedereen die het moeilijk vindt om vrede te hebben met hun lichaam en een steuntje in de rug kan gebruiken.


Veerle Metten - Eerste Hulp Bij FeestdagenVeerle Metten | dikgelukkig.be

Een nieuw jaar, een nieuw begin. Het heeft heel wat symbolische waarde, dus het is logisch dat we daar voornemens aan vasthangen. Maar bedenk ook dat vooral anderen geld aan jou verdienen wanneer je een fitnessabonnement neemt of aan een nieuw dieet begint.

Daarom stel ik voor dat je dit jaar de ‘traditionele’ voornemens opzij schuift en ervoor kiest om meer te weten te komen over fat acceptance, body positivity, Health at Every Size en zelfacceptatie. Neem jezelf voor om dit jaar het geluk in jezelf te zoeken en niet te laten afhangen van wat de rest van de wereld jou oplegt.


Sarah Notenboom - Eerste Hulp Bij FeestdagenSarah Notenboom | Sarah’s Sweeties

Pas je feestoutfit aan je lichaam aan en niet vice versa. Dus ga niet op een (crash)dieet om maar in die ene jurk te passen. Geheid dat je die maar één keer draagt.

Als je feestkleding koopt die goed past bij je huidige maat en stijl heb je er langer plezier van. Kijk niet alleen hoe iets staat, maar ook hoe het voelt. Kun je er lekker in bewegen en comfortabel in zitten? Heb je het snel warm? Kies dan voor zijde, viscose of katoen en niet voor synthetische stoffen. Noodoplossing: een katoenen onderjurkje eronder.


Marianne Nykjaer - Eerste Hulp Bij Feestdagen
Foto: Silverpix

Marianne Nykjaer | Plussize model & body activist

Bij het begin van elk jaar nemen miljoenen vrouwen zich voor om af te vallen. Maar je gaat dit jaar waarschijnlijk niet voorgoed die kilo’s kwijtspelen. En volgend jaar ook niet. Dus waarom werk je deze keer niet aan goede voornemens die niets te maken hebben met het getal op de weegschaal?

Hier vind je mijn favoriete tip voor meer happiness in je leven: Draag vaker je statement-kleren. Zoals die gouden schoenen of flashy oorbellen die je kocht voor ”een speciale gelegenheid” en daarna nooit meer gedragen hebt. Zonde! Trek dat glitterrokje ook eens uit de kast om boodschappen te doen.


Colette Edelenbosch - Eerste Hulp Bij FeestdagenColette Edelenbosch | Volop Yoga

Mijn gouden tip: toilet-yoga.

Als Tante Ans vraagt of ik die 5e oliebol wel moet pakken, als ik me gestressed voel op mijn werk of als ik nog niet zo goed weet hoe ik op ‘n situatie wil reageren: de WC is mijn vriend!

Met ogen dicht en oordopjes in sluit ik de buitenwereld even uit. Adem in, neem m’n armen mee omhoog… adem uit, laat m’n armen zakken. Volg mijn eigen ademtempo. Door even tijd te maken voor mezelf, kan ik de situatie daarna makkelijker aan. Ik hoop dat het jou ook kan helpen! Succes en fijne feestdagen!


Danielle Heemskerk - Eerste Hulp Bij FeestdagenDanielle Heemskerk | Bureau Body Positive

Nieuw jaar, nieuw lichaam … dat betekende de jaarwisseling lange tijd voor mij. Want nu ging ik écht afvallen. En het écht volhouden. Vier dagen per week sporten, alleen maar gezond eten. Om dat vervolgens natuurlijk niet ‘vol te houden’ en mezelf de schuld te geven.

Daarom is mijn tip: maak van 2019 het jaar van de voornemens waarin jouw waarde als mens niet gekoppeld is aan je gewicht of uiterlijk. Ga voor dingen die er voor jou écht toe doen, zoals meer tijd besteden met je dierbaren of dankbaar zijn voor je lichaam: “Hallo, bovenbenen! Bedankt dat jullie me dragen naar waar ik wil zijn!”


Kimberley van Megen - Eerste Hulp Bij FeestdagenKimberley van Megen | Fat activist Fabulous Fatty

Goede voornemens tip: Maak er geen, al helemaal niet op een arbitraire dag als 1 januari. Elke dag is een prima dag om je leven volledig om te gooien, wacht niet tot ‘het juiste moment’ maar begin meteen met dat wat je graag wil doen of bereiken. Zorg dat je doelen kleine, haalbare stappen zijn en geef jezelf de ruimte om er vanaf te wijken. Als je er niet gelukkig van wordt: niet doen!

Het is ook gewoon prima om elke dag te nemen zoals het komt, zonder doelen en zonder druk. Geluk zit tussen je oren, maak het vinden van geluk je doel.


Jenny Klijnsmit - Eerste Hulp Bij FeestdagenJenny Klijnsmit | jennyklijnsmit.nl

Hoe graag je ook wilt afvallen en hoe belangrijk het ook voor je is… het is absoluut geen garantie dat het daadwerkelijk gaat gebeuren. Je lichaam is niet zo gemakkelijk te manipuleren als de dieetindustrie je wil laten geloven.

Koppel je voornemens helemaal los van je gewicht. Hoe kan jij je leven gemakkelijker en plezieriger inrichten i.p.v. dat je weer 10 goede voornemens op je To Do lijst zet? Hoe zou je bijvoorbeeld willen sporten of bewegen als ‘gemak en plezier’ kernvoorwaarden zouden zijn? Dat scheelt namelijk een hoop frustratie, teleurstelling en zelfverwijt als je dit jaar wéér niet afvalt.


Heb jij ook een praktische tip?

Hoe ga jij om met al die Goede Voornemens? Als familie, collega’s of vrienden alleen maar bezig zijn met hun nieuwe dieet en nieuwe sportschoolregimes tijdens de nieuwjaarsborrel? Heb je iets vervelends of juist iets leuks meegemaakt? Deel het met ons. Jouw persoonlijke ervaring of praktische tip kan precies zijn wat een ander nodig heeft.

Gebruik de hashtag #eerstehulpbijfeestdagen dan kunnen we je volgen. 

Take care, self care,