WEEK #2 Body Shaming

Eerste Hulp Bij Feestdagen: Body Shaming

BODY SHAMING
Wat is dat eigenlijk?
We leggen het uit in deze video.

We hebben concrete tips gevraagd aan andere mensen die we kennen via sociale media en we zijn heel blij met de enthousiaste reacties en medewerking. We nodigen je uit om jouw tips te delen op sociale media.

Samen kunnen we de feestdagen gemakkelijker maken voor iedereen die het moeilijk vindt om vrede te hebben met hun lichaam en een steuntje in de rug kan gebruiken.


Veerle Metten - Eerste Hulp Bij FeestdagenVeerle Metten | dikgelukkig.be

Jij hoeft het niet te pikken dat iemand een opmerking maakt over jouw lichaam, ook al is het bedoeld als grapje. Als je al je hele leven zulke opmerkingen hoort, dan is daar niks grappigs meer aan. Jij hebt dan ook het recht om te reageren hoe jij dat wilt. Met een grapje terug, boos worden, weglopen, diep zuchten, een preek geven …

Wat je ook doet is goed. Jij mag zonder schuldgevoel je grenzen aangeven en laten blijken dat je het niet fijn vindt wat er gebeurt.


Anke Laterveer - Eerste Hulp Bij Feestdagen
Foto Marc van Deurloo

Anke Laterveer | performer | auteur: Lefbek 

Kan je gezelschap aan de kerstdis het niet kan laten om opmerkingen te geven over jou of je lichaam? Schrijf dan op voorhand deze woorden op een papiertje, zodat je ze kan herlezen wanneer je het nodig hebt:

Laat niemand je het gevoel geven dat je niet goed genoeg bent zoals je bent. Want ze hebben het mis. Jij bent, nu, op dit moment, alles wat je moet zijn. Je bent precies mooi genoeg. Slim genoeg. Gezond genoeg. Misschien ben je nu wel op je allerbest. Misschien wil je het liever nog beter. Dat mag allemaal. Maar niet nu. Want nu ben je het beste wat je op dit moment kan zijn.


Merel Wildschut - Eerste Hulp Bij Feestdagen
Foto Sam van Rij

Merel Wildschut | De Groene Meisjes

Het is goed om een beetje voorbereid te zijn op eventuele opmerkingen die kunnen komen. We hoeven onszelf niet weg te lachen, we hoeven ons niet te excuseren, we hoeven onze buiken niet in te houden en ook niet minder te eten dan anderen. We mogen net zo hard genieten van de feestdagen én van al het lekkere eten als onze slanke familieleden en vrienden.

Het is handig om een beetje een sassy attitude te hebben. Dit kun je desnoods oefenen. Het is te gek voor woorden dat het nodig is, maar dat is nu eenmaal de realiteit helaas.


Fat Positivity Belgium - Eerste Hulp Bij FeestdagenRo | Fat Positivity Belgium 

Als je om welke reden dan ook verplicht bent om naar een familiefeest te gaan tijdens de feestdagen, maar je opkijkt tegen de commentaren die je gaat krijgen over je lichaam, dan kan de juiste outfit kiezen je misschien helpen.

Ik trek dan bijvoorbeeld iets aan waar ik mezelf geweldig goed in voel, maar waarvan ik weet dat andere familieleden het afschuwelijk vinden. Ik noem dat een win-win! Maar soms voelt het veiliger om iets te dragen waarvan ik weet dat ik er geen commentaar op ga krijgen. Maar ook dan trek ik iets kleins aan waar ik stiekem blij van word, zoals leuke sokken die verder niemand ziet.


Rita Zeelenberg - Eerste Hulp Bij FeestdagenRita Zeelenberg | Mindful Eten 

Een belangrijke tip is voor mij het blij zijn met mijn lijf zoals het is. Door met je volle aandacht bij je lichaam te zijn, geeft je je lichaam de kans, jou te vertellen wat het nodig heeft.

Een kenmerk van aandacht is dat die maar op één plaats tegelijk kan zijn. Ben je met je volle aandacht bij je lichaam, dan is er op dat moment geen plaats voor gedachten over je lichaam. Gedachten over hoe het zou moeten zijn, wat eraan ontbreekt, zorgen, gepieker. Als je bewust ademt in je lichaam, ben je op dat moment helemaal vrij. En aanwezig zijn bij je lichaam zonder gedachten van afwijzing en kritiek, opent de weg voor nieuwe waarnemingen.


Ester Stomp - Eerste Hulp Bij FeestdagenEster Stomp | All Kinds of Bubbles

Waar ik veel aan heb, is beseffen dat de meeste mensen niet eens doorhebben wat ze zeggen. Ze hebben niet door, hoe beïnvloed ze zijn door media en diverse industrieën. We worden zo gebombardeerd met informatie dat het heel erg moeilijk is om jezelf daaraan te onttrekken en vraagtekens te zetten bij wat er allemaal bij je binnenkomt.

Niets is echt persoonlijk en meestal alleen een weerspiegeling van iemand zijn eigen zelfbeeld. Dit neemt natuurlijk niet weg dat opmerkingen enorm pijnlijk kunnen zijn, maar het maakt het wel makkelijker om er rustiger op te reageren en het een plek te
geven.


Jenny Klijnsmit - Eerste Hulp Bij FeestdagenJenny Klijnsmit | jennyklijnsmit.nl

Hoe ga je om met body shaming?
– Gewoon niks van aantrekken? 

Hoe doen mensen dat? Mij lukt het meestal niet om opmerkingen van me af te laten glijden of mijn gevoelens weg te drukken. Het is toch logisch dat ik boos ben wanneer mijn lichaam beschaamd wordt? Dat ligt niet aan mijn lichaam… maar aan degene die de opmerking maakt. Daarom ben ik niet meer boos op mijn lijf. Ik richt mijn verontwaardiging en boosheid liever op de bekrompen vooroordelen over dikke mensen. Dat helpt me om er sneller van te herstellen.


Heb jij ook een praktische tip?

Hoe ga jij om met Body Shaming? Als familie, collega’s of vrienden zich bemoeien met hoe je eruit ziet of hoeveel je weegt tijdens de feestdagen of nieuwjaarsborrel? Heb je iets vervelends of juist iets leuks meegemaakt? Deel het met ons. Jouw persoonlijke ervaring of praktische tip kan precies zijn wat een ander nodig heeft.

Gebruik de hashtag #eerstehulpbijfeestdagen dan kunnen we je volgen. 

Take care, self care,