WEEK #1 Food Policing

Eerste Hulp Bij Feestdagen: Food Policing

FOOD POLICING
Wat is het precies?
We leggen het uit in deze video.

We hebben concrete tips gevraagd aan andere mensen die we kennen via sociale media en we zijn heel blij met de enthousiaste reacties en medewerking. We nodigen je uit om jouw tips te delen op sociale media.

Samen kunnen we de feestdagen gemakkelijker maken voor iedereen die het moeilijk vindt om vrede te hebben met hun lichaam en een steuntje in de rug kan gebruiken.


Veerle Metten - Eerste Hulp Bij FeestdagenVeerle Metten | Dik Gelukkig

Bereid je vóór de feestdagen al voor op mogelijke opmerkingen die je gaat krijgen over wat en hoeveel je eet. Denk even na over hoe je wilt reageren, formuleer het in een zin en oefen dat antwoord elke dag. Spreek het zinnetje elke dag luidop uit, zodat het heel natuurlijk voelt tegen dat het zover is.

Hier wat inspiratie als je niet goed weet wat je kan zeggen: “Bemoei je alsjeblieft met je eigen bord” of “Ik wist niet dat jij een nieuwe job had. Is het fijn bij de voedselpolitie?”


Anousjka Minnaard - Eerste Hulp Bij Feestdagen
Foto: Mariet Mons

Anoesjka Minnaard | Fat Femmes Fotoproject

Je kunt nog zo bodypositive de feestdagen ingaan, maar dat garandeert helaas niet dat de mensen om je heen dat ook zijn. Bijvoorbeeld een tante die klaagt over hoe hard ze moet gaan sporten, anders wordt ze echt te dik. Of dat zij echt het toetje moet laten staan maar ‘neem jij gerust!’.

Wat kan werken is het volgende zeggen: “Goh, ik vind het verdrietig om je zo over jezelf te horen praten. Ik vind je namelijk een prachtig mens. Geniet gewoon lekker van het toetje.” Op die manier geef je je grens aan met een compliment en stel je voorop dat de feestdagen om samen genieten gaan.


Linnie Steenvoorden - Eerste Hulp Bij FeestdagenLinnie Steenvoorden | Tante Willemijn livejournal

In een huis vol mensen heeft het geen enkele zin om in discussie te gaan over Food Policing. In het ergste geval krijg je de hele familie over je heen. Wat ik meest doe is bevestigen en rustig mijn eigen gang gaan. Je bent namelijk niemand uitleg verschuldigd (zelfs je moeder niet!).

“Zou je dat wel eten?” “Waarschijnlijk niet.” En gewoon opscheppen en dooreten. Zelfs de meest eigenwijze tante (letterlijk en overdrachtelijk) zal vroeg of laat opgeven als ze merken dat je ze negeert en er niet over wil praten.


Els Sprenkeling - Eerste Hulp Bij Feestdagen

Els Sprenkeling | XL-Fashionfile

Ik denk dat, als er altijd tegen je wordt gezegd dat je iets niet mag eten, je dat dan júist wil eten.

Maar goed bedoeld of niet, niemand bepaalt natuurlijk wat je mag eten, dat bepaal jij zélf. Vroeger durfde ik daar niets over te zeggen maar nu wel. Misschien komt wijsheid, zelfverzekerdheid en lef met de jaren, ik weet het niet.

Hetzelfde geldt ook voor dieetadviezen, ook vast goed bedoeld, maar ik zeg dan altijd “Leuk dat het voor jou werkt maar dat is niets voor mij, ik zit prima in mijn vel.”


Tatjana Almuli - Eerste Hulp Bij FeestdagenTatjana Almuli | auteur: Knap voor een dik meisje

Voor mij werkt het goed om mensen waarmee ik Kerst vier vooraf te vertellen dat ik geen zin heb in hun meningen over mijn eetgedrag en gewicht. Soms is er alsnog iemand die een opmerking maakt, hoe ik daarop reageer hangt af van de situatie en mijn mood.

Eigenlijk is de belangrijkste tip: altijd doen wat voor jou het beste voelt. Heb je geen zin om met shamende mensen de feestdagen door te brengen? Niet doen. Kies voor jezelf en vier de feestdagen met mensen die jou in je waarde laten.


Jenny Klijnsmit - Eerste Hulp Bij Feestdagen

Jenny Klijnsmit | jennyklijnsmit.nl

Ik kies er meestal voor om het compleet te negeren. Ik haal wat te drinken, ik ga ergens anders zitten, naar de wc of switch naar een ander onderwerp. Ik bespaar mezelf de discussie en ergernis op feestjes.

Ik kan het ook vaak wel begrijpen. Ik weet nog goed hoe ik zelf was, toen ik ervan overtuigd was dat ‘aankomen’ zo’n beetje het ergste was wat me kon overkomen. Nu ik beter weet, laat ik me geen regels meer voorschrijven en bepaal ik zelf wat, wanneer en hoeveel ik eet. Ook na de feestdagen.


Heb jij ook een praktische tip?

Hoe ga jij om met Food Policing? Als familie, collega’s of vrienden zich bemoeien met hoeveel en wat je eet tijdens de feestdagen of nieuwjaarsborrel? Heb je iets vervelends of juist iets leuks meegemaakt? Deel het met ons. Jouw persoonlijke ervaring of praktische tip kan precies zijn wat een ander nodig heeft.

Gebruik de hashtag #eerstehulpbijfeestdagen dan kunnen we je volgen. 

Take care, self care,