Denk jij wel eens….

  • Ik kan geen mate houden met eten! Ik heb weer alles opgegeten. Wat ben ik een vreetzak. Ik begin maandag wel weer met lijnen. Dit was de laatste keer! Deze week maar weer flink de calorietjes eraf sporten. Bah, ik heb er helemaal geen zin in maar het moet, anders loopt het helemaal uit de hand.
  • Ik ben weer aangekomen! En ik heb nog wel zo goed mijn best gedaan. Vanaf morgen ga ik minder eten. Ik ga niet meer snaaien en ik laat me niet meer verleiden. Dit keer ga ik het echt volhouden. Laat ik vanavond de chips maar alvast opeten, dan is het huis mooi schoon en leeg. Morgen pak ik de draad weer op.
  • Kan alsjeblieft het licht uit? Ik schaam me kapot voor dit dikke lijf. Ik geloof gewoon niet dat hij mij nog sexy vindt met al die putten in mijn dijen. Al zegt hij van wel. Die blubberbuik valt ook al niet meer te verbergen. Ik blijf liever een beetje onder de dekens tijdens de seks. Het ziet er niet uit. Walgelijk.

Ik wel. O  zo vaak.
Meer dan 20 jaar ben ik op zoek geweest naar De Perfecte Gezonde Leefstijl, in de hoop dat ik Het Perfecte Gezonde Gewicht zou krijgen… want ik wist zeker dat ik me daardoor een stuk zekerder zou voelen. Mijn slanke lijf als dé sleutel naar geluk en blakende gezondheid!

Dacht ik.
Maar wat ik ook leerde, welke diëten ik ook probeerde en hoeveel gewicht ik ook verloor: het gewicht kwam altijd terug…  en ik werd langzaam maar zeker steeds dikker en ongelukkiger in mijn lijf.

Ben jij daarmee ook al jaren zoet?
Waarschijnlijk weet je dan precies wat gezond eten is. Ik hoef je vast niets uit te leggen over kunstmatige toevoegingen, genetische manipulatie en wat zout, suiker en alcohol allemaal doet met je lijf.

Of de voordelen van vers, biologisch en gevarieerd eten, water drinken en dagelijks bewegen. Jij eet geen fabriekstroep maar ‘echt’ eten. Je trapt niet in light-producten waar je 2x zoveel van gaat eten. Jij staart je niet meer blind op calorieën tellen en houdt ook rekening met voedingswaarde en vitamines.

start_living

Gesneden koek zeker?
Aan voedselkennis geen gebrek… maar dat verklaart niet, waarom je de hele dag met eten bezig bent. Waarom je na het avondeten een zak chips tot de bodem leeg schranst. Waarom die doos chocolade EET MIJ naar je gilt.

Verveel jij je?
Misschien… maar dat verklaart niet waarom je niet gewoon 1 lullig koekje kan nemen op een verjaardag en anderen wel. Je koopt misschien liever geen koekjes meer. Veel te gevaarlijk om in huis te hebben.

Is de verleiding te groot?
Misschien… maar dat verklaart niet, waarom je smoesjes verzint om niet naar de sportschool te hoeven. Waarom die o-zo-gezonde levensstijl meer lijkt op een levenslange marteling. Waarom je stiekem in de auto snoept en de papiertjes wegwerkt voordat iemand het ziet. Of waarom je een zenuwinzinking voor de spiegel krijgt als je naar een feestje gaat. Wát moet je aantrekken? Niets slankt af! Blijf maar thuis.

insanity-same-thing

Als je jarenlang op dieet bent …
keer op keer afvalt + keer op keer weer aankomt…
wordt het dan niet hoog tijd voor wat anders?

Is het je eigen schuld?
Misschien denk je dat er iets mis is met jou omdat je het lijnen niet kan volhouden. Dat je gefaald hebt… Jij bent niet alleen. Er zijn talloze vrouwen die met hun eetgewoonte worstelen. Ik vermoed dat de meeste vrouwen die een dieet volgen, dagelijks het uiterste van zichzelf vergen. Ze zijn niet lui en zwak en hebben zeker geen gebrek aan doorzettingsvermogen. Iedere vrouw, die al sinds haar jeugd in de dieetmolen zit – zonder compleet door te draaien – verdient juist een fucking lintje.

Nee, je hebt niet nóg meer wilskracht nodig!
En ook niet méér voedselkennis. Ik begrijp maar al te goed dat je niet dik(er) wil worden. Het is heel eng om niet te weten wat er gaat gebeuren, wanneer het niet meer lukt om te diëten. De angst om ‘dik en ongezond’ te zijn (wat natuurlijk niet hetzelfde is) heeft enorm veel impact op je leven. Het voelt misschien een beetje als opgeven…

Maar weet je… dat is precies waar het eigenlijk over gaat. Het loslaten van de obsessie met gewichtsverlies en je lijf leren accepteren zoals het nu is. Dus er gewoon oké mee zijn.

Zeg nu zelf: Zorg jij beter voor iets of iemand die je haat? Of zorg je beter voor iemand die je aardig vindt. Iemand die je lief hebt. Iemand die je respecteert? Waarschijnlijk weet je dit wel in theorie, maar in de praktijk is het rete-moeilijk om van je lijf te houden als je het al jaren verafschuwt.

Je hoeft je lijf niet mooi te vinden om het te waarderen & respecteren.
We leven in een wereld waar het bejubeld wordt om slank en gezond te zijn. Een wereld waarin het volstrekt normaal is om grapjes te maken over dikke, lelijke en oude vrouwen. Wellicht maak je ook grapjes over je eigen figuur om anderen het gras voor de voeten weg te maaien. Stigma en vooroordelen over dikke mensen zitten er bij mij al ingebakken sinds mijn jeugd. Mooi, slank en jong zijn, is heel belangrijk gemaakt in onze rijke witte-cis-het-able-bodied-cultuur. Alsof het een prestatie is die we zelf kunnen leveren.

one_size

We horen vaak: Als je er last van hebt, moet je er gewoon wat aan doen. Nietwaar?
Maar juist jij weet dat het helemáál niet gemakkelijk is. Misschien zelfs onmogelijk. Hoeveel energie, tijd, geld, moeite en frustratie heb je al die jaren gestoken in het nastreven van een jong, slank lichaam?

En wat is het resultaat?

Waarschijnlijk hetzelfde als bij mij: een dikker, ouder lichaam… de ironie.

Mijn vraag aan jou: Blijf je de rest van je leven wanhopig onderweg naar je streefgewicht of wordt het tijd om eens wat aardiger tegen je lijf te doen? 

Op dit blog beschrijf ik hoe ik de touwtjes weer in handen heb genomen. Hoe ik weer op mijn lichaam leerde vertrouwen. Hoe ik weer ging eten zonder schaamte en schuldgevoelens. Hoe ik me ging kleden zonder te miepen over mijn dikke kont en hoe ik weer zonder gêne van seks kon genieten. Ik beschrijf ook hoe ik met het sociale stigma leerde omgaan en hoe je jezelf kunt beschermen tegen vooroordelen.

Ik hoop dat jij ook weer oké kunt zijn in het lijf dat je nu hebt, zodat je beter voor jezelf kan zorgen op alle vlakken in je leven… en je eigenwaarde niet meer afhangt van het getal op de weegschaal.

Stop_changing

Gezondheid, welzijn en geluk zijn nu eenmaal heel persoonlijk en complex. Je hebt niet 100% controle daarover. Iedere vrouw heeft verschillende specifieke behoeftes en omstandigheden. Ik hoop dat je wat kan met mijn ervaringen en eens gaat kijken wat voor jou werkt.

Take care, self care,