guess who’s back?

“Als ik extra zuinig doe met wat ik in huis heb, val ik misschien een beetje af. “

“Wow wow wow. Wacht eens eventjes… waar kom jij nou weer vandaan?” riep ik mezelf tot de orde. 

DieetDuiveltje

Deze gedachte kwam ineens voorbij afgelopen week. Ik was niet eens verbaasd dat er weer een oude dieetgedachte de kop op stak. Zodra ik me slecht voel, geldzorgen heb of als ik een lange tijd slecht geslapen heb, worden mijn dieetgedachtes wakker.

Het mooie is, dat ik mijn oude vertrouwde ‘ik-ben-dadelijk-slank-fantasie’ herken en gemakkelijk weer de kop in druk. 

Kijk, daar is het dieetduiveltje weer!

Ik ben blij dat ik deze dieetgedachtes kan herkennen. Het is ook helemaal niet zo vreemd dat ze zich aandienen in deze tijden van onzekerheid. Waar ineens mijn werkplek niet meer toegankelijk is, waar ik met zoveel liefde mijn job doe. Waar ik me zorgen maak over triage-voorwaarden en de maatschappelijke discussie over dikke mensen en corona. Het is nogal wat. Het is daarom begrijpelijk dat oude overlevingsstrategieën weer de kop opsteken – die allang niet meer werken voor mij.

Als jij merkt dat je je zorgen maakt om je gewicht of over wat je eet tijdens deze periode van quarantaine, dan hoop ik dat je ook compassie kan vinden voor jezelf. Het is gewoon een hele onzekere periode. Zeker als je een beroep hebt waarbij je meer risico loopt dan mensen die thuiswerken.

De angst om aan te komen of de behoefte om te lijnen en controle te voelen over waar je mee bezig bent is heel begrijpelijk. Geef jezelf alsjeblieft toestemming om deze periode zo goed mogelijk door te komen en probeer jezelf geen eten te ontzeggen. De kans dat je daardoor onnodig veel met eten bezig bent wordt dan juist groter.

Probeer jezelf te richten op begrip voor jezelf in deze lastige situatie. Het is logisch als je dagen er nu heel anders uitzien en je een ander ritme hebt. Dat je misschien constant een je-ne-sais-quoi gevoel hebt en geneigd bent om te eten. Dat is niet erg. Het is een hele onschuldige manier om met deze emoties om te gaan. En als je een eetbui hebt, wees dan niet boos op jezelf. Het is het beste wat je nu kon doen in deze bizarre omstandigheden.

In 2013 schreef ik al over het dieetduiveltje. Lees hier meer.

Take care, self care,