Minder eten, meer bewegen

Minder eten, meer bewegen, minder eten, meer bewegen whoe hoeoeoeoe.

In het ritme van een trein raast deze slogan door mijn hoofd.

Unstoppable? Zo lijkt het soms wel… maar ik ga ’t toch proberen.

“Gewoon” wat minder eten en “gewoon” wat meer bewegen wordt gepresenteerd als dé eenvoudige oplossing voor het vermeende ‘obesitas probleem’ in de heeeele wereld. Ofwel the war against obesity zoals er in de USA vaak over wordt gesproken. Er is alleen geen oorlog en dikke mensen hoeven niet te vechten of zichzelf te verdedigen. Het antwoord zit juist in vrede sluiten met voedsel, je eetgewoontes en je lichaam.

Minder eten impliceert dat je teveel eet.

Meer bewegen impliceert dat je te weinig beweegt. Terwijl niemand weet hoeveel jij als individu eet en hoeveel jij in je persoonlijke leven beweegt. Je lichaam is geen optel/aftreksom van calorieën. Eten geeft energie en zorgt ervoor dat je het leven, in al zijn overvloed, als mens kan ervaren. Awesome right?!

Right! Je lijf is enorm gecompliceerd. We weten nog lang niet alles over onze stofwisseling en toch lijkt de slogan ‘minder eten, meer bewegen’ onder gezond verstand te vallen.

Waar dit dieet wel voor kan zorgen is een onbestemd gevoel. Het triggert het idee dat we nooit genoeg bewegen en altijd teveel lijken te eten. Wie is daar nou bij gebaat? Je lichaam zeker niet. Ik stel voor dat we de slogan aanpassen naar:

Eet genoeg en eet wat je lekker vindt.

Beweeg zoveel je wilt en doe wat je leuk vindt.

Zal je dan afvallen of aankomen? Ik weet het niet. Niemand weet hoe je duurzaam kan afvallen… Ik weet wel, dat het meer vrijheid geeft om relaxt met eten om te gaan. Zodat je keuzes kan maken die ertoe doen. Keuzes die voor jou persoonlijk werken en ontspanning geven in je lijf.

Take care, self care,