Wat is normaal eten?

Normaal eten is niet zo ingewikkeld als je misschien denkt. Toch kan het heel gecompliceerd lijken omdat we in onze samenleving zoveel tegenstrijdige informatie en adviezen krijgen.

Wat is juist?

Ik dacht altijd dat ik beter niet op mijn eigen lijf kon vertrouwen. Het leek me veiliger om het dieetboek te volgen of de tips van de buurvrouw – want zij was ook afgevallen.

Bij elk dieetboek of tip om af te vallen dacht ik dat ik eindelijk de heilige graal gevonden had. Aaahhh dit is oplossing! Zo moet het. Dán val ik af. Nu gaat het echt lukken!

Zij beschreven precies wat, hoeveel en wanneer ik moest eten… maar ik las nooit iets over hoe ik moest eten. In de kliniek voor eetverslavingen leerde ik hoe ik kon eten zonder strikte regels over goed en fout eten. Ik leerde weer te vertrouwen op de hongersignalen van mijn eigen lijf. Ik leerde eten op een manier die haalbaar bleek voor de rest van mijn leven. Een manier die ik niet vol hoef te houden, maar die ook prima werkt op zo’n dag dat echt álles tegen zit. Met andere woorden: Ik leerde weer ‘normaal’ en intuïtief eten.

Wat is normaal eten?

Normaal eten is… in staat zijn te eten als je honger hebt en door te gaan met eten totdat je voldaan en verzadigd bent.

Normaal eten is… voedsel te kiezen dat je lekker vindt en er werkelijk genoeg van te eten en niet te stoppen omdat je denkt dat dat zou moeten.

Normaal eten is… aandacht besteden aan gezonde en voedende keuzes, zonder al te streng te zijn. Zonder jezelf lekkers te ontzeggen. Meestal 3 maaltijden per dag of 4 of 5 of gaandeweg wat tussendoortjes.

Normaal eten is… jezelf toestemming geven om iets te eten omdat je blij, verdrietig of verveeld bent, of gewoon omdat het goed voelt.

Normaal eten is… bijvoorbeeld wat koekjes op het schaaltje te laten liggen omdat je weet dat je morgen weer wat kan nemen. Of alle koekjes opeten omdat ze zo heerlijk vers zijn.

Normaal eten is… soms teveel eten, waarbij je een vol en onaangenaam gevoel hebt. Soms te weinig eten en wensen dat je meer te eten had. Erop vertrouwen dat je lichaam jouw uitschieters kan verwerken en herstellen.

Normaal eten is flexibel. Het neemt wat tijd en aandacht in beslag maar is slechts één van de belangrijke onderdelen in je leven. Het is afhankelijk van je emoties, je agenda, je honger en het eten dat beschikbaar is.

Dit lijstje is van Ellyn Satter. Een diëtiste, gezinstherapeut en internationaal erkende autoriteit op het gebied van eetgewoontes en voeding.

Toen ik in de kliniek bovenstaand lijstje onder mijn neus kreeg, dacht ik dat het een multiple choice vraag was. Ik dacht dat wij moesten kiezen wat ‘normaal eten’ en wat ‘niet normaal eten’ was. Ik kon me echt niet voorstellen dat het oké was om alle koekjes op te eten omdat ze zo heerlijk vers zijn. “Nee, dat kan toch niet gezond zijn? Weet je wel hoeveel calorieën dat zijn?! Ik kan die koekjes net zo goed meteen op mijn heupen plakken!”

et duurde een tijdje voordat ik durfde te vertrouwen op mijn eigen lichaam. Ik leerde langzaam de subtiele signalen van honger, verzadiging en voldoening herkennen. Er is een duurzame samenwerking ontstaan tussen mijn hoofd en mijn lijf. Ik denk niet meer dat mijn lichaam me in de maling neemt. Ik luister naar haar. Onze relatie is niet meer gebaseerd op wantrouwen en strafmaatregelen… maar op vertrouwen en respect.

Take care, self care,