Body shaming

Ester Stomp van All Kinds of Bubbles stuurde ons een persoonlijke ervaring met body shaming toe. De tips om jezelf beter te weren zijn voor mij ook nog steeds heel belangrijk. Dank je wel Ester!

Waar ik veel aan heb gehad, en nog steeds heb, is beseffen dat de meeste mensen niet eens doorhebben wat ze zeggen. Ze hebben niet door, hoe beïnvloed ze zijn door media en de diverse industrieën.

We worden zo gebombardeerd met informatie dat het heel erg moeilijk is om jezelf daaraan te onttrekken en vraagtekens te zetten bij wat er allemaal bij je binnenkomt.

Niets is echt persoonlijk en meestal alleen een weerspiegeling van iemand zijn eigen zelfbeeld.

Nu neemt dit natuurlijk niet weg dat opmerkingen enorm pijnlijk kunnen zijn, maar het maakt het wel makkelijker om er rustiger op te reageren en het een plek te geven.


Zo had ik een tijd terug een klant die haar bijna niet bestaande buik walgelijk vond. Toen ik zei dat ze prachtig was en de outfit super stond, zei ze hardop: ‘Nee, niet alleen bij mij, maar bij iedereen waar de buik zichtbaar is, is het walgelijk!‘  Stond ik daar, met mijn maat 48/50 bij 1.68 klein, in een panterprint kokerrok en t-shirt in de rok, met mijn buik prominent zichtbaar!

Nu had ik heel beledigd kunnen reageren maar dat helpt mij en haar niet, dus in de plaats daarvan zei ik “Wat vervelend dat je je zo over je eigen lichaam voelt. Kan ik een andere maat voor je pakken om te passen?” Later bleek er van alles privé aan de hand te zijn en ze het helemaal niet zo te bedoelen. Na een paar tips, en een leuke outfit rijker, is ze blij de deur uitgegaan.


Pak zelf de regie, door enthousiast te vertellen over een filmpje, Facebook, Instagram post of ervaring die gaat over zelfacceptatie, positief zelfbeeld, all bodies are good bodies. Dit is een perfecte manier om de wind uit de zeilen te halen, van die persoon waarvan je weet dat die weer over het zoveelste dieet of de risico’s van dik zijn gaat beginnen.

Wil je jezelf beter kunnen weren en voelen in zulke situaties? 

Lees jezelf in en zorg voor wat goede feiten of quotes. Volg body-positive websites en mensen op social media en je zal zien dat het steeds makkelijker wordt.

Want je bent echt goed zoals je NU bent, sterker nog, je bent geweldig!

Ester Stomp, All Kinds of Bubbles

Volg All Kinds of Bubbles op Instagram