Eerste Hulp Bij Feestdagen: Body Shaming

Eerste Hulp Bij Feestdagen: Body Shaming

Veerle Metten en ik willen de feestdagen wat gemakkelijker maken voor iedereen die het moeilijk vindt om vrede te hebben met hun lichaam en een steuntje in de rug kan gebruiken. We geven tips om de stress te verminderen.

Drie weken lang behandelen we één thema rond food policing, body shaming en dieetpraat waarop we dieper ingaan vanuit onze standpunten. We hebben ook tips, quotes en anekdotes gevraagd aan andere mensen die zich met dit thema bezighouden. Houd Facebook in de gaten!

Het thema van deze week is Body Shaming. Wat is dat eigenlijk? Bekijk de video.

Body Shaming

Hoe ga je om met negatieve opmerkingen over je lichaam?

Gewoon niks van aantrekken?

Jarenlang heb ik geprobeerd om rotopmerkingen van me af te laten glijden. Tevergeefs. Ik weet niet hoe mensen dat doen. Ik kan mijn schouders niet ‘gewoon ophalen’ wanneer iemand mijn lichaam beschaamd. Body shaming doet pijn.

Proberen om mijn gevoelens te negeren of weg te drukken werkte niet. Ik denk dat emoties erkend willen worden. Is het niet logisch om iets te voelen wanneer je omgeving wat over je zegt? Vooral als het mensen zijn waarvan je houdt. Ik zie tegenwoordig mijn gevoelens juist als handig en nuttig in plaats van een zwakte.

Hoe ga je dan met body shaming om?

Het verschil is dat ik het niet meer geloof dat het waar is of dat ik het verdien. Ik geloof niet meer dat ik minder waard ben omdat ik dik ben. Ik geloof daarom ook niet dat het verkleinen van mijn lichaam mij zal beschermen tegen body shaming. Degene die de opmerking maakt zit fout. Dát maakt het verschil.

Daarom lig ik niet meer te malen in bed, over wat ik in hemelsnaam moet doen om dun te worden. Ik denk liever na hoe ik een lichtje kan schijnen op de bekrompen vooroordelen over dikke mensen. Vooroordelen die ik zelf jarenlang heilig geloofd heb.

En ik probeer goed voor mezelf te zorgen na body shaming. Because it really sucks

Door te erkennen dat het terecht is, dat ik me klote voel wanneer mijn lichaam beschaamd wordt. Dat helpt me om er sneller van te herstellen en mijn verontwaardiging te richten op de ander in plaats van op mezelf. Daardoor durf ik er vaker wat van te zeggen, leer ik beter mijn grenzen aan te geven en probeer ik me zoveel mogelijk te omringen met mensen die dit kunnen respecteren.


Lees het blog van Veerle over Body Shaming:

Negatieve opmerkingen maken over hoe iemand eruitziet, dat doe je niet. Dat is bodyshaming en dat is nooit ok. Maar bodyshaming kan ook voorkomen zonder dat je het zelf doorhebt, omdat er een positieve draai aan gegeven wordt.

Ik heb zelf nooit letterlijk te horen gekregen van familie en vrienden dat ik moest afvallen of dat ik (te) dik was. En ik weet dat ik me daarvoor gelukkig mag prijzen!

Wat ik wél te horen kreeg, waren complimentjes wanneer ik afgevallen was. ‘Je ziet er goed uit!’ En dat is natuurlijk helemaal goed bedoeld, maar ik besef nu pas dat het bodyshaming mee in stand houdt. Nu, ik neem niemand die dit ooit tegen mij gezegd heeft iets kwalijk (want ik heb het zelf ongetwijfeld ook gedaan), maar ik let ik er nu wel heel hard op dat ik het niet meer doe.

Want denk er eens even dieper over na: als je alleen maar complimentjes geeft aan iemand wanneer ze afgevallen zijn, dan impliceer je dat ze er niet goed uitzien wanneer ze bijkomen. En toegegeven, dat is minder onbeschoft dan rechtuit zeggen: ‘Jij zou nu écht weleens dringend op dieet moeten.’ Maar het blijft commentaar op hoe iemand eruitziet. De boodschap die je er onbewust mee geeft, is dat iemand alleen complimentjes verdient als ze slank zijn (of proberen te zijn).

Dat betekent trouwens niet dat je nooit meer een complimentje mag geven over hoe iemand eruitziet. Tuurlijk mag dat! Maar let er dan wel op dat je het niet alléén doet als iemand afgevallen is. En als je nog een stapje verder wilt gaan: probeer eens complimentjes te geven die niet over het uiterlijk gaan …

  • Wat ben ik blij je te zien!
  • Je bent weer even vrolijk als altijd
  • Jij bent beter dan een warme tas chocomelk op een regenachtige herfstdag

Neem ook eens een kijkje op de website van Veerle


Rita Zeelenberg van Mindful Eten stuurde een blog in voor onze campagne en tipte ons naar haar Pinterest borden Heartful Eten en Ik Ben Genoeg om je de feestdagen door te helpen. Dank je wel Rita!

Rita zegt “Als het gaat over van je lichaam houden dan is dit blog mijn tip. Voor mij heel belangrijk geweest in het blij zijn met mijn lijf zoals het is.”

Door met je volle aandacht bij je lichaam te zijn, maak je contact met de signalen van je eigen lijf – je geeft je lichaam de kans jou te vertellen wat het nodig heeft.

Een kenmerk van aandacht is dat die maar op één plaats tegelijk kan zijn. Ben je dus met je volle aandacht bij je lichaam, dan is er op dat moment geen plaats voor gedachten over je lichaam. Gedachten over hoe het zou moeten zijn, wat eraan ontbreekt, zorgen, gepieker. Als je bewust ademt in je lichaam, ben je op dat moment helemaal vrij.

En aanwezig zijn bij je lichaam zonder gedachten van afwijzing en kritiek, opent de weg voor nieuwe waarnemingen.

Lees hier het volledige blog


Anke Laterveer heeft ons een stukje gezonden met handige tips voor aan de kerstdis. Dank je wel Anke!

Handige tips voor aan de kerstdis (de laatste alinea kun je printen en meenemen, dan kun je het wanneer nodig herlezen). Eet smakelijk!

Laat niemand je vertellen dat je te veel bent. Of te luid. Dat je te hard lacht, te vaak aan het woord bent, te veel plek inneemt. Dat je beter zwart kunt dragen of een wijdere broek. Dat je toch echt eens het brooddieet moet proberen of juist brood moet vermijden. Dat je tegen een grapje moet kunnen en dat het toch goed bedoeld is. Laat niemand je verleiden vragen over je gezondheid te beantwoorden als je dat niet wilt. Of over hoeveel je eigenlijk sport.

Laat niemand je het gevoel geven dat je niet goed genoeg bent zoals je bent. Want ze hebben het mis.

Jij bent, nu, op dit moment, alles wat je moet zijn. Je bent precies mooi genoeg. Slim genoeg. Gezond genoeg. Misschien ben je nu wel op je allerbest. Misschien wil je het liever nog beter. Dat mag allemaal. Maar niet nu. Want nu ben je het beste wat je op dit moment kan zijn. En dat mag je je zo vaak als je wil laten vertellen.

Volg Anke op Twitter en Facebook

Foto credit: Marc Deurloo


Ester Stomp van All Kinds of Bubbles stuurde ons een persoonlijke ervaring toe. Dit gaat over indirecte body shaming en hoe compassie je daarbij kan helpen. Dank je wel Ester!

‘Waar ik veel aan heb gehad, en nog steeds heb, is beseffen dat de meeste mensen niet eens doorhebben wat ze zeggen.’ Lees hier het hele blog


Download hier de PDF-poster voor op je computer

Wil je liever een klein spiekbriefje op je telefoon? Dit kun je instellen als vergrendelscherm of achtergrond. Download hier de telefoon optie

Volgende week is het #eerstehulpbijfeestdagen thema: Goede Voornemens

Laat het ons weten als jij ook een mooie tip weet, waar je zelf veel aan hebt gehad. We delen graag jouw tip of anekdote (evt anoniem) op onze website. Zo helpen we elkaar de feestdagen door!

Liefs en fijne feestdagen!

Take care, self care,