Eerste Hulp Bij Feestdagen: Goede Voornemens

Eerste Hulp Bij Feestdagen: Goede VoornemensDe laatste week van ons Feestdagenproject is aangebroken!

We zijn heel blij met alle medewerking en heel dankbaar voor de reacties, vooral omdat we een super korte deadline hadden.

Special thanks to Wondervol voor het delen van ons project op de website. Dank je wel Hermina! En veel succes en plezier met het realiseren van jouw droom in 2018: Wondervolle Talkshows

Het thema van deze week is Goede voornemens. Hou jij het ook nooit vol? En ben je heel onaardig tegen jezelf als het niet lukt? Bekijk dan onze video!

Goede voornemens

Door de jaren heen heb ik flink wat redenen gehad om vanaf 1 januari te willen afvallen. De reactie die ik het meeste krijg – als ik vertel over acceptatie en dat ik me niet meer bezighoud met afvallen – klinkt me dan ook erg bekend in de oren:

‘Ja maar, ik doe het voor mijn gezondheid!’

Herken je dat? Wil jij ook afvallen voor je gezondheid? Of wil je meer conditie? Wil je diabetes of andere ziektes voorkomen? Wil je beter met je met je kinderen kunnen spelen? Wil je gemakkelijker de trap op?

Of ben je bang dat je partner zich niet meer tot je aangetrokken voelt? Wil je deze zomer dat jurkje aan, dat je opzettelijk 2 maten te klein hebt gekocht? Wil je alleen de feestkilo’s kwijt? Vind je het gewoon veel mooier staan?

Het is oké als je wil afvallen, ongeacht welke reden je daarvoor hebt. Je bent niemand een morele verklaring schuldig.

Maar hoe graag je het ook wil… hoe belangrijk het ook voor je is… het is absoluut geen garantie dat het daadwerkelijk gaat gebeuren. Je lichaam is niet zo gemakkelijk te manipuleren als de dieetindustrie je wil laten geloven.

Ik heb een tip voor jou, als je niet de rest van je leven wil blijven jojoën. Deze tip is voor iedereen die tot de conclusie durft te komen dat je goede intenties niet het gewenste (en misschien zelfs het tegenovergestelde) resultaat hebben gehad:

Koppel je voornemens eens los van je gewicht.

Hoe kan jij je leven gemakkelijker en plezieriger inrichten i.p.v. dat je weer 10 goede voornemens op je to-do lijst zet?

Hoe zou je bijvoorbeeld willen sporten of bewegen als ‘gemak en plezier’ kernvoorwaarden zouden zijn? Dat scheelt namelijk een hoop frustratie, stress, teleurstelling en zelfverwijt als je dit jaar wéér niet afvalt…

Op je gezondheid!


Lees het blog van Veerle over Goede voornemens:

Bewegen voor je plezier kan echt als een bevrijding voelen als je je leven lang niet anders gedaan hebt dan sporten omdat het ‘moet’.

Ik ben ervan overtuigd dat het op alle vlakken beter is voor je welzijn om iets te doen wat je fijn vindt, dan een verplicht nummertje ergens te gaan opvoeren.

Maar laat één ding heel duidelijk zijn: ook bewegen voor je plezier is niet iets wat je ‘moet’ doen.

Misschien wil je je lichaam helemaal niet bewegen, of kan je het om eender welke reden niet. Ook goed. Daar heeft niemand wat van te vinden.

Tegenwoordig lijkt het alsof je aan iedereen verplicht bent om gezond te zijn – of toch ten minste aan je gezondheid te werken. Fitnessen, joggen, wandelen, tuinieren … Alles is goed, want bewegen is gezond!

Maar jouw gezondheid is geen morele verplichting. En niet bewegen maakt van jou geen slechter mens.

Er zijn genoeg redenen waarom iemand niet beweegt. En dat moet verder iedereen respecteren. Ja, ook je buurvrouw die denkt dat het beter zou zijn als je eens wat meer gaat wandelen. Of je beste vriendin die alleen maar bezorgd is om jou en je aanspoort om te gaan zwemmen.

Jij alleen beslist wat je wel of niet doet. Jouw lichaam, jouw regels.

Wil je dat abonnement op de fitness nemen? Ga je gang. Ben je het beu om alleen maar te sporten als straf? Dan is bewegen voor je plezier een mooi begin. Vind je helemaal niks dat je aanstaat? Dan is dat zo. Lukt het niet om te bewegen? Zoek dan andere dingen die je plezier geven.

Zolang je maar onthoudt dat niks moet.

Neem ook eens een kijkje op de website van Veerle


Sanne Thijs van Full of Freckles stuurde ons een mooi bericht over het maken van goede voornemens. Dank je wel Sanne!

Er is niets mis met goede voornemens maken. Maar weet heel goed WAAROM je ze maakt en VOOR WIE.

En als je hier op beide positieve dingen kan zeggen, waar je je goed bij voelt en niet geforceerd voelt door partner, familie, vrienden of de druk van de maatschappij, waarom nog wachten op het nieuwe jaar? Elk moment is een goed moment om keuzes te maken in je eigen leven en voor jezelf. 

Laat je nooit in een dieet duwen omdat je denkt dat dit moet, zet geen onhaalbare sportprestaties als doel omdat er met fitnessabonnementen naar je kop gegooid worden. Maak deze soort keuzes enkel en alleen als JIJ dit wil en dat je heel goed weet waarom JIJ dit doet.

Bestel hier de mooie 2018 kalender en volg Sanne Thijs op Facebook en Instagram


Marianne Nykjaer, plussize model en body activist, heeft ons een inspirerend blog gestuurd waar je blij van wordt. Dank je wel Marianne!

‘Elk jaar staan miljoenen vrouwen voor de spiegel en zeggen: ”En nu is het genoeg. Dit jaar gaan er 10 kilo af!”
Dat goede voornemen houden ze eventjes vol, maar pakweg een jaar later staan ze weer voor diezelfde spiegel en begint het hele spelletje weer van voren af aan.

En elke keer kruipt dat gevoel van ‘ik heb gefaald’ weer een beetje dieper. Maar lieve schat, het is de dieetindustrie die faalt, niet jij.’ Lees hier het gehele blog van Marianne 

Foto credit: Silverpix


Christel Van Loon van Leef met Lef stuurde ons een persoonlijk verhaal over stoppen met diëten. Dank je wel Christel!

Ik denk dat ik gedurende 35 jaar elke ochtend en avond op de weegschaal ben gaan staan in de hoop dat er toch geen grammetje bijkwam. Frustraties, verdriet, ontmoediging, negatieve gedachten enz. waren een vast patroon voor mij.

Op een gegeven moment was ik het zo beu dat ik de weegschaal heb buitengegooid alsook het woordje dieet. Ik heb toen voor het eerst gewoon genoten van de feestdagen zonder stress en dat was een hele openbaring voor mij.

In januari ben ik dan ook niet voor de zoveelste keer op dieet gegaan maar ben ik aan de slag gegaan met mijn negatieve overtuigingen en gedachten om te buigen naar positieve gedachten en dat was voor mij de eerste stap in de goede richting.

En dat wens ik jullie ook allemaal toe.

Geen stress maar gewoon genieten van elk momentje tijdens deze feestdagen. Lach, dans, geniet met volle teugen van de feestdagen en verspil geen seconde meer aan al die negatieve energie.

Volg Christel op Facebook


Danielle Heemskerk van Bureau Body Positive was geïnspireerd door onze filmpjes en schreef een prachtig artikel over het maken van Body Positive voornemens, die veel meer doen voor je algehele welbevinden dan doelgericht gewichtsverlies. Dank je wel Danielle!

Het is de eerste week van een nieuw jaar, dus het is natuurlijk geen verrassing dat we gebombardeerd worden met berichten over hoe je nu echt die extra kilo’s kan verliezen, wat je wel en niet moet eten als je wilt afvallen en welke 40-dagen plannen je naar dat ‘killerbody’ gaan helpen. De dieetindustrie laat nog harder van zich horen (en verdient nóg meer geld).

Fuck dat.

Lees hier het volledige artikel


Heb jij een ervaring of tip over food policing, body shaming of goede voornemens die je met ons wilt delen voor volgend jaar? We horen heel graag van je. Jij kan met jouw ervaring (evt anoniem) misschien weer andere mensen helpen. We wensen jou een mooi 2018 toe!

Veerle & Jenny

Download hier de PDF-poster voor op je computer

Wil je liever een klein spiekbriefje op je telefoon? Dit kun je instellen als vergrendelscherm of achtergrond. Download hier de telefoon optie

Take care, self care,