De vrijheid van etensuiting

Stel je eens voor hoe het is om alles te eten wat je wilt. ALLES! Het maakt niet uit welk eten je eet. Je mag net zoveel en net zo vaak eten als je wilt.

Wat gaat er nu door je heen? 

Ik kan me nog goed herinneren hoe angstig ik was om gigantisch aan te komen, toen ik had besloten om niet meer te diëten. Ik was als de dood dat ik niet zou kunnen stoppen met eten… of dat ik binnen een mum van tijd het dubbele zou wegen.

Als ik het nu eens vergelijk met de vrijheid van meningsuiting? Het recht op deze vrijheid betekent niet, dat ik te pas en te onpas mijn klep open hoef te trekken. Of zonder nadenken m’n mening moet te geven. Ik flap er heus wel eens wat uit, maar meestal kies ik met zorg en aandacht mijn woorden. Het is per situatie anders.

Zo werkt het ook met de vrijheid van eten.

Mezelf vrij voelen om te eten wat ik wil, betekent niet dat ik me elke keer vol hoef te proppen. Of behoefte heb om chronisch te snoepen en nooit meer nadenk over wat ik eet. Ik kan nu juist bewuster mijn eten kiezen, per situatie. Zonder mezelf te kort te doen en zonder me schuldig te voelen.

Echt weer genieten!

Take care, self care,