Het elke maandag dieet

Bijna elke maandag ging ik op dieet. Soms hield ik het een week vol, soms een maand, soms langer…  maar meestal waren mijn plannen dezelfde dag al gesneuveld.

Vandaag ga ik lijnen. Nadat de wekker is gegaan loop ik naar de keuken beneden. Het is winter en ik heb trek in wat warms. Brinta ofzo. Helaas, dat mag niet met een smoothie-dieet. Ik mag groentesap maar ook fruit en noten. Zoveel als ik wil. Fijn is dat. Braaf gooi ik het fruit in de blender. Ik ben verdomd goed bezig hoor. Ja, want ik doe het voor mijn gezondheid. Als ik niet snel normaal ga eten word ik veel te dik. Maar zover laat ik het natuurlijk niet komen. Ben malle pietje niet.

Pomtidom, beetje yoghurt erbij, wat appelsap en blenderen maar. Heerlijk! Gelukkig lust ik alles dus ik heb geen hekel aan gezond sap. Zo nu eerst een slokje… Jakkes wat koud. Mijn tanden zijn niet blij. Ik laat het wel even staan voor later, of nee, ik neem het mee naar kantoor. Nu eerst snel douchen en aankleden. Even op de weegschaal. Zou er wat af zijn? Ik voel me nu al een stuk lichter.

Een uurtje later stap ik in de auto naar kantoor. Onderweg denk ik aan de gezonde shake die ik vanochtend heb gemaakt. Die nog steeds op de eettafel staat… Ah shit. Als ik, in de buurt van het kantoor ben heb ik behoorlijk trek gekregen.

– Zal ik wat kopen bij het benzinestation? Ik moet toch tanken….
– Maar ik zou eigenlijk lijnen vandaag.
– Ja, dat kan wel zo zijn maar ik heb nu honger!
– Zal ik even langs de supermarkt gaan?
– Dan ben ik weer te laat op mijn werk.
– Ik ben net zo goed bezig.
– Ik moet toch wat eten?
– Zal ik wel?
– Zal ik niet?
– Wel?
– Niet?

Een eindeloze discussie met mezelf. Ik blijf net zo lang discussiëren totdat ik een mooi excuus heb om het zelf te geloven. Een goed onderbouwde en gegronde reden om weer helemaal los te gaan.

“Het ligt nu eenmaal aan het feit dat ik de shake heb vergeten mee te nemen… anders zou ik gewoon aan het sap-dieet zitten vandaag. Dus eigenlijk is het overmacht.”

Na het tanken reken ik af: Snickers, Rolo, ice coffee, zakje muntdrop, stroopwafels en een grote zak paprika chips. “Wilt u gebruik maken van onze aanbieding? 2 voor 1 euro” Ja natuurlijk, met korting is het zonde om te laten liggen.

“Hebt u een tasje erbij?” vraag ik. Ik wil liever niet over straat met al dat ‘ongezonde spul’ in mijn handen. Mensen zouden wel eens kunnen denken.

Als ik het allemaal opgegeten heb, voel ik me dik en zwak. Het is weer niet gelukt. Ik kan ook helemaal niets. Blegh, ik baal van mezelf. Morgen begin ik wel weer opnieuw. Deze dag is toch al naar de klote.

Take care, self care,