Overeaters Anonymous

Overeaters Anonymous. OA in het kort. Mijn eerste bezoek aan een OA-meeting was heel spannend. Na jaren liegen over mijn eetgewoonten bevond ik me in een ruimte waar we allemaal hetzelfde probleem deelden. Ik was bloednerveus. Eerst werden de formaliteiten afgehandeld waarbij uitgebreid de regels en de 12-stappen werden voorgelezen. Voor mijn gevoel duurde het een uur.

Bij elke soort meeting is het format een beetje anders. Ik moest ook even wennen aan het woord verslaafde. Ik dacht dan meer aan een drugsverslaafde. Ik heb geleerd dat het niet veel uitmaakt wat je ‘drug of choice’ is. Ik denk dat wij allemaal op momenten willen ontsnappen aan het leven i.p.v. te doorstaan.

Na het voorstel rondje “Ik ben Jenny en ik ben een overeter” was er tijd om te sharen. Iedereen die iets wilde delen met de groep kon de hand opsteken en zijn/haar verhaal kwijt. Sommige mensen vertelden hoe ze hadden geleefd voordat ze zich aansloten bij de OA. Bij enkelen had ik het gevoel dat het bij mij wel meeviel maar bij andere verhalen was ik juist extremer in mijn gedrag. Het maakt ook niet uit. We zitten er allemaal in hetzelfde schuitje, met hetzelfde doel.

Binnen de Anonieme Overeters zijn verschillende stromingen.

Je hebt mensen die werken met een Weight & Measure food plan of met een sponsor. Niets is verplicht. Een sponsor is iemand die al een tijdje vrij is van dwangmatig eten en je helpt met het 12-stappen programma te doorlopen. Ze geven door wat zij hebben meegekregen van hun eigen sponsor. Een vrijwillig systeem waar verslaafden elkaar helpen. Je kunt bijvoorbeeld afspreken om elke dag te bellen met elkaar, of dankbaarheidlijstjes naar elkaar mailen.

Bij bepaalde meetings mag je een muntje voor onthouding ophalen (bij 30, 60, 90 dagen sober en 1 jaar, 2 jaar enzovoort). Wat is onthouding eigenlijk met betrekking tot eten? De definitie van de AO zegt: De actie van het onthouden van dwangmatig eten en dwangmatige gedragingen rondom voedsel terwijl er gewerkt wordt aan het bereiken of behouden van een gezond lichaamsgewicht. Spirituele, emotionele en lichamelijk herstel is het resultaat van het leven volgens het 12-stappen programma.

Ik ben naar veel verschillende meetings geweest: AA / CA / OA / NA. Ik stond versteld hoeveel overeenkomsten ik vond tussen alle types verslaafden en hoeveel mensen -net als ik- kruisverslavingen hebben. Na 30 dagen onthouding kreeg ik mijn eerste muntje met een ansichtkaartje erbij. Iedereen in de meeting schreef er een lief berichtje op. Het kaartje ligt nog steeds op mijn nachtkastje. Als ik het even moeilijk heb dan lees ik het door en voel ik me niet alleen.