top 10 Ted Talks

Dit is mijn top 10 met sprekers over zelfliefde, zelfbeeld en acceptatie van je gewicht. Ze hebben elk een grote impact gehad om mijn acceptatieproces.

Wil je een Nederlandse ondertiteling?

  • Klik onderin de video op het Tandwiel
  • Druk op Ondertiteling en kies Automatische vertaling
  • Selecteer Nederlands

#01 – Why Its’s Okay To Be Fat | Golda Poretsky

Golda’s worsteling met gewicht en zelfbeeld begon vroeg. Ze ging op haar eerste dieet op 4-jarige leeftijd toen de kinderen op de kleuterschool haar ‘dik’ begonnen te noemen. In de 24 jaar die daarop volgde probeerde ze elk denkbaar dieet tot ze zich realiseerde dat ze een andere keuze kon maken: haar lichaam accepteren en goed behandelen. In 2008 richtte Golda het programma Body Love Wellness op, dat is ontworpen voor plus size vrouwen die niet meer op dieet willen en ondersteuning willen hebben om te stoppen met de obsessie over eten en gewicht.


#02 – The Fear of Fat | Kelli Jean Drinkwater

We leven in een cultuur waarin wordt aangenomen dat dik-zijn universeel slecht is en iets is om te vrezen. Deze vetfobie (angst om dik te zijn/worden) houdt velen van ons, ongeacht onze maat, in afwachting tot het moment dat we slank zijn, voordat we echt ons leven beginnen te leiden. Kelli Jean Drinkwater ontrafelt de complexe relatie die we allemaal hebben met ons gewicht en laat zien hoe radicale lichaamspolitiek het tegengif kan zijn in een body shaming cultuur.


#03 – Change your world, not your body | Jes Baker

Jes Baker, ook bekend als internationaal bekende blogger en body love activiste The Militant Baker, spreekt over een andere invalshoek waarop we ons lichaam zien en voelen. Jes daagt populaire opvattingen uit over wat sexy is, wat gezond is, en wat liefde waard is. Ze is internationaal erkend voor de campagne Attractive & Fat over het modemerk Abercrombie & Fitch waar ze de business tactiek van de lijn aanvecht door middel van zwart-wit advertenties waarin ze zelf poseert.


#04 – BODIES AS RESISTANCE | Sonya Renee Taylor

De kracht om onszelf te accepteren begint met het accepteren van onze lichamen. Sonya Renee Taylor is een auteur, dichter, woordvoerder, spreker, humanitarian en social justice-activist. Ze is educator en oprichter van The Body is Not An Apology, een internationale beweging en organisatie die zich inzet voor radicale zelfliefde en body empowerment als het fundamentele instrument voor social justice en wereldwijde transformatie.


#05 – Lose Hate Not Weight | Virgie Tovar

Fat shaming. Naarmate de gewichtsverlies-industrie blijft groeien, nemen ook de aantallen toe van eetstoornissen, lichaams-dysmorphia en de angst voor voedsel. Is dit hoe een gezonde natie eruit ziet? Virgie Tovar, fat activist en herstellende diëter, pleit voor Hate Loss boven Weight Loss. In plaats van ons leven door te brengen in afwachting van het moment dat we ons ‘streefgewicht’ bereiken, kunnen we beter gaan leven en van onszelf houden.


#06 – I Am Fat | Victoria Welsby

Vorig jaar gaven Amerikanen $ 66 miljard dollar uit aan pogingen om slanker te worden. Wat als we minder tijd, geld en energie spenderen aan het streven naar slank-zijn en in plaats daarvan ons focussen op de dingen die er echt toe doen? Wat als we konden leren om van onze lichamen te houden zoals ze nu zijn? Dik, dun, groot, klein; we zijn allemaal fantastisch en de moeite waard.


#07 – The Stand For Self-Love | Amy Pence-Brown

Amy Pence-Brown is een dikke feministenmoeder die gelooft in het openen van haar mond en haar hart. Vanuit beide vertelt ze een krachtig verhaal over kwetsbaarheid, moed en positiviteit van het lichaam en het belang van het nemen van een positie voor iets waar je in gelooft. Als een body-image activist, werd Pence-Brown in 2015 beroemd omdat ze stond voor radicale zelfliefde, in een zwarte bikini en een blinddoek. Vastgelegd in een blogpost, foto’s en een video die meer dan 130 miljoen keer bekeken werd.


#08 – Living without shame | Whitney Way Thore

Hoe gaan we om met zelfperceptie als ons lichaam niet overeenkomt met het perfecte sociale plaatje? Het antwoord is een manier te vinden om zonder schaamte te leven. Whitney’s virale video, “A Fat Girl Dancing,” leidde tot een nationaal gesprek over het body image. Ze heeft de No Body Shame Campaign gelanceerd – een nationale inspanning om mannen en vrouwen van elke soort te helpen hun leven zonder schaamte te leven en van hen te houden. Ze is tevens bekend van haar eigen realityshow, “My Big Fat Fabulous Life”.


#09 – Have you hated your body enough today? | Michelle Elman

“Ik ben te dik! Ik heb rimpels!” Klinkt dit bekend? Michelle’s talk onderzoekt haar negatieve lichaamsgedachten en hun impact op haar leven. Na een levensveranderende ervaring, vertelt Michelle hoe de verbeterde relatie met haar lichaam haar een gezondere kijk gaf. Michelle Elman is een body confidence coach en body positive activist. Zij is de maker van de campagne #ScarredNotScared, een community die is opgericht om vrouwen te helpen hun lijf en littekens te omarmen.


#10 – Body Positivity or Body Obsession? | Lindsay Kite

Zelfobjectificatie en een negatief zelfbeeld zijn veel voorkomende oorzaken van een slechte geestelijke gezondheid. Dr. Lindsay Kite, gebaseerd op haar eigen onderzoek en ervaringen, beschrijft hoe lichaamsobsessie kan worden omgezet in een positief body image. Lindsay Kite is een wetenschapper en voorstander van een positief zelfbeeld. Ze is gespecialiseerd in de studie van mediarepresentatie van vrouwen en vrouwelijk lichaamsbeeld. In 2009 richtte ze samen met haar identieke tweelingzus Lexie Kite de non-profit Beauty Redefined op.