Waarom ben ik dik?

Waarom heb ik zoveel pech? Waarom valt mijn vriendin 1 kilo af – als we praktisch hetzelfde eten en bewegen in de vakantie – en kom ik 1 kilo aan? Het is gewoon niet eerlijk! Waarom moet mij dit overkomen? Wáárom ben ik dik?


Is het mijn eigen schuld?

 • Omdat ik teveel calorieën eet?
 • Omdat ik mezelf verwaarloos?
 • Omdat ik een lui varken ben?
 • Omdat ik onverzadigbaar ben?
 • Omdat het nooit genoeg is?
 • Omdat ik altijd weer terugval na een dieet?
 • Omdat ik zwak ben?

Ben ik dik omdat ik niet genoeg beweeg?

 • Omdat ik te weinig sport?
 • Omdat ik niet fiets maar steeds de auto pak?
 • Omdat ik de groepslessen niet kan bijhouden?
 • Omdat ik eigenlijk een hekel heb aan sporten?
 • Omdat ik niet van zweten en hijgen hou?
 • Omdat ik te snel opgeef?
 • Omdat ik zoveel kniepijn heb?
 • Omdat ik geen personal trainer heb?
 • Omdat ik niet 30 minuten per dag wandel?
 • Omdat ik steeds de lift pak in plaats van de trap?

Ben ik dik omdat ik niet gezond eet?

 • Omdat ik te weinig goede eiwitten of verkeerde vetten eet?
 • Omdat ik niet genoeg vitamines en mineralen binnen krijg?
 • Omdat ik niet rauw, clean of vers genoeg eet?
 • Omdat ik uit de magnetron eet?
 • Omdat ik teveel koolhydraten of suiker eet?
 • Omdat ik niet juist eet naar mijn type bloedgroep?
 • Omdat de zuren-basen verdeling niet evenwichtig is?
 • Omdat ik te weinig anti-oxidanten eet?
 • Omdat ik te weinig voedingsvezels binnen krijg?

Ben ik dik omdat ik niet op de juiste manier eet?

 • Omdat ik niet regelmatig genoeg eet?
 • Omdat ik te weinig kauw en te snel eet?
 • Omdat ik vergeet te ontbijten?
 • Omdat ik niet genoeg van mijn eten geniet?
 • Omdat ik met mijn rechterhand eet?
 • Omdat ik te weinig aandacht aan mijn eten besteed?
 • Omdat ik mindful-eten nog niet onder de knie heb?
 • Omdat ik niet 20 minuten wacht voordat ik nog eens opschep?
 • Omdat ik eet voor de tv en niet aan de eettafel?
 • Omdat ik ’s avonds teveel eet en overdag te weinig?

Ben ik dik vanwege een wilskracht kwestie?

 • Omdat ik niets kan volhouden?
 • Omdat ik mezelf niet in de hand heb?
 • Omdat ik een schop onder mijn kont nodig heb?
 • Omdat ik mezelf niet onder controle kan houden?
 • Omdat ik overal in doorsla?
 • Omdat ik geen goede motivatie heb?
 • Omdat ik nooit nee kan zeggen?
 • Omdat ik niet kan stoppen als ik eenmaal begin met eten?

Ligt het misschien buiten mijn macht?

 • Omdat ik misschien slechte genen of zware botten heb?
 • Omdat ik misschien hormonale schommelingen heb?
 • Omdat ik misschien stofwisselingsproblemen heb?
 • Omdat ik misschien al in de overgang ben?
 • Omdat ik misschien allergisch voor e-nummers ben?
 • Omdat ik misschien een trage schildklier heb?
 • Omdat ik misschien een depressie of lipoedeem heb?
 • Omdat ik misschien een intolerantie voor gluten heb?
 • Omdat ik misschien veel vocht vasthoud?
 • Omdat ik misschien last van diabetes of artrose heb?

Ben ik dik omdat ik iets verkeerd heb gedaan?

 • Omdat ik gestopt ben met roken?
 • Omdat ik geen goede diëtiste heb?
 • Omdat ik aan de pil ben?
 • Omdat ik juist gestopt ben met de pil?
 • Omdat ik juist altijd op (een jojo) dieet ben geweest?
 • Omdat ik mijn hongergevoelens negeer?
 • Omdat ik mijn gevoelens van verzadiging negeer?
 • Omdat ik te snel ben afgevallen en nu weer aankom?
 • Omdat ik mijn set point naar de knoppen heb geholpen?

Ben ik dik vanwege een psychologische kwestie?

 • Omdat ik verslaafd aan eten ben?
 • Omdat ik een overeter ben?
 • Omdat ik vreetbuien heb en niet alles uitkots?
 • Omdat ik zo onzeker ben en geen zelfvertrouwen heb?
 • Omdat ik vasthoud aan trauma uit het verleden?
 • Omdat eten een copingsmechanisme is?
 • Omdat diëten een copingsmechanise is?
 • Omdat ik vroeger gepest werd op school?
 • Omdat ik een Binge Eating Disorder (eetstoornis) heb?
 • Omdat ik emotioneel niet in balans ben?

Is het een emotionele kwestie?

 • Omdat ik eet als ik me verveel?
 • Omdat ik eet als ik eenzaam ben?
 • Omdat ik eet om iets te vieren?
 • Omdat ik eet als ik verdrietig ben?
 • Omdat ik eet als ik een klote dag heb gehad op mijn werk?
 • Omdat ik eet met schuldgevoelens?
 • Omdat ik eet om mezelf te belonen?
 • Omdat ik vasthoud aan mijn boosheid?
 • Omdat eten mijn beste vriend is?

Is het een spirituele kwestie?

 • Omdat ik emotionele bagage heb?
 • Omdat ik niet de juiste intentie heb gezet?
 • Omdat mijn energie niet goed doorstroomt?
 • Omdat mijn motivaties niet zuiver zijn?
 • Omdat ik niet dankbaar genoeg ben?
 • Omdat ik nog altijd denk in ’tekort’ ipv ‘overvloed’?
 • Omdat ik nog steeds niet genoeg van mezelf hou?
 • Omdat ik mezelf nog steeds niet 100% geaccepteerd heb?
 • Omdat ik nog steeds niet rein van gedachten, positief en verlicht ben?
 • Omdat ik aan mijn boodschappen denk tijdens het mediteren?

Jenny Klijnsmit denkt aan boodschappen terwijl ze mediteert - Foto Jurgen DorrenboomWAAROM BEN IK DIK???

Decennia lang heb ik gepiekerd over de reden waarom ik dik was. Ik wilde de oorzaak weten… want als ik eenmaal een verklaring heb waarom ik dik ben, kan ik er eindelijk wat aan doen. Ik moet weten waarom ik dik ben!

Ben jij ook al jaren op zoek naar de heilige graal? Dan herken je vast wel het eureka!-gevoel na elke plausibele tip om af te vallen. Het gevoel dat je eindelijk een oplossing hebt om voor altijd slank te worden. Dat het einde van je dikke lichaam eindelijk in zicht is. Dat je leven daarna eindelijk kan beginnen.

Bij elke suggestie om af te vallen voelde ik me weer hoopvol. Des te slimmer het in elkaar stak, des te meer wetenschappelijk onderzoek ter onderbouwing, des te meer hoera-verhalen van mensen die erdoor afgevallen waren… des te meer aantrekkingskracht het had. Dan gingen meteen de poppetjes in mijn hoofd dansen.

Oh jaaaa dit is het! Nu gaat het écht lukken. Nu ga ik het écht volhouden.

Oh jaaa, meneer Montignac… het klopt wat u zegt want ik eet inderdaad altijd een boterham met kaas! Als ik betere combinaties maak val ik vast en zeker af. Als ik terug kom van de zomervakantie, ben ik zo slank dat mijn collega’s me niet meer zullen herkennen.

Oh jaaa, Roy Martina… ik eet inderdaad een zak chips leeg als ik me rot voel! Als ik eenmaal die emotionele blokkades kan opheffen zal ik afvallen. Ik zal niet meer zo snel van mijn stuk zijn en vanaf nu slank, kalm en zelfverzekerd door het leven gaan.

Oh jaaa, Brian Wansink… ik eet inderdaad vaak zonder na te denken! Ik moet echt met meer aandacht eten. Dan zal ik altijd precies het juiste eten wat ik nodig heb en nooit meer gulzig graaien bij een buffet. Dán zal ik afvallen en nooit meer aankomen.

Oh jaaa Geneen Roth… ik heb inderdaad nog ergens een onverwerkt trauma in het verleden. Als ik eenmaal het gewicht van die bagage niet meer meesleur in mijn leven, zal ik mijn natuurlijke gewicht bereiken en voor altijd en eeuwig slank blijven.

Rustgevend

Het voelde meestal alsof ik nog maar één stap verwijderd was van de magische oplossing om slank te worden. Ik had eindelijk het geheim van slanke mensen ontrafeld. Ik hoefde alleen maar dit ene kleine dingetje goed te doen, om af te vallen en daarna was het gewoon een kwestie van mijn gewicht goed onderhouden.

Er kwam dan een bepaalde rust over me heen. “Het gaat allemaal goed komen.” suste ik mezelf dan toe. Je hoeft je niet schuldig te voelen over de pizza die je net naar binnen hebt geschrokt. Het komt allemaal goed. Morgen wordt alles beter.

Confirmation bias

Mensen zijn geneigd om bevestiging te zoeken in wat we reeds geloven. We laten onbewust tegenargumenten links liggen en verzamelen bewijs om onze overtuiging te onderbouwen. Ik geloofde dat ik dik was omdát ik iets fout deed. Ik moet wel iets fout doen, want ik ben dik. Waar zit mijn denkfout? Wat doe ik verkeerd? Wat moet ik veranderen aan mezelf? Waar kan ik mezelf verbeteren?

Toen het afvallen niet wilde lukken heb ik me voor alle mogelijke fysieke ziektes laten testen. Volgens de uitslagen was er helemaal niets om me zorgen over te maken… maar hoe paradoxaal het ook mag klinken: Ik baalde ervan dat ik gezond was. Want wat is het dan???

Ik wilde weten wáárom ik dikker werd, omdat ik niet kon accepteren dat mijn lijf oké was. Ik wilde weten welke maatregelen ik moest treffen om mijn lichaam te verkleinen.

Acceptatie

Door mijn maat te accepteren zoals het is, doet het er niet meer toe wáárom ik dik ben. Ik hoef niet meer voor elke verklaring twintig maatregelen te treffen. Dat geeft enorm veel mentale rust. Acceptatie betekent ook dat ik gewoonweg niet precies weet waarom ik dik ben en dat anderen het blijkbaar ook niet weten – ook al beweren ze van wel.

 Na 20 jaar diëten mag ik gerust concluderen dat ik 1 ding zeker weet: het lukt sowieso niet om af te vallen.

Het is een kwestie van de balans opmaken: Wil ik de rest van mijn leven op zoek naar de oorzaak? Naar de fout? Naar de schuldige? Met alle frustratie, schaamte- en schuldgevoelens er gratis bij…

Of wil ik vrede sluiten met mijn lijf en me erbij neerleggen dat het er niet meer toe doet waarom ik dik ben geworden omdat er eigenlijk niets gefixt hoeft te worden.

Het is namelijk enorm lastig om van jezelf te houden als je tegelijkertijd jezelf blijft beschuldigen van fouten omdat je ervan overtuigd bent dat er iets verkeerd is aan je lichaam.

Take care, self care,

* Foto credit: Jurgen Dorrenboom