We zijn dik, niet schuldig

Dikke mensen wederom in de ongezonde hoek gezet.

Wie dik is, hoeft niet ongezond te zijn. En slanke mensen kunnen ook ziek worden. Stop het stigma dat zelfhaat oproept, schrijven vier bloggers. Opiniestuk in het Parool op 23 januari 2018 door Sara Notenboom, Jenny Klijnsmit, Hermina de Vries en Veerle Metten.


‘Het aanbod van slecht voedsel is nog altijd overdadig groot.’ Dat was de kop boven een ingezonden pleidooi voor het vergroten van een gezond voedselaanbod in de publieke ruimte. Wie kan ertegen zijn? Wij niet.

Waar we wel tegen zijn is de automatische link die wederom gelegd wordt naar overgewicht en obesitas. En wel hierom: ‘slecht’ eten is ongezond voor iedereen, ongeacht je omvang of gewicht.

Dat wordt ook wel licht aangestipt in het stuk. Maar jawel, daar is ook weer die link tussen slecht eten, obesitas/overgewicht en welvaartsziektes.

Zo doe je iedereen tekort. Dikke mensen worden wederom gestigmatiseerd, als boeman gebruikt en in de ongezonde hoek gezet. Met marginalisering en veel zelfhaat tot gevolg. En dunne mensen krijgen de onterechte boodschap mee dat ze, zolang ze maar slank zijn, ze wel ‘slecht’ kunnen blijven eten.

Want ja, als dik automatisch ongezond is, dan is dun natuurlijk automatisch gezond. Als het zo simpel was, dan zou die studie geneeskunde niet zo lang en ingewikkeld hoeven te zijn.

Pizzapoortje

In onze vrije maatschappij is het niet zo populair om met verboden te werken. Maar gelukkig zijn er wel enkele groepen waar die verboden ineens wel worden toegejuicht. Ja, inderdaad: dikke mensen, die mag je van alles verbieden én stimuleren natuurlijk.

Door in dit discours rond slecht eten in de openbare ruimte de dikke mens eruit te lichten, wordt enigszins verbloemd dat er eigenlijk voorstellen worden gedaan om dingen voor iedereen te verbieden. Of komt er een toegangspoortje voor de pizza- en burgertenten waar dunne mensen wel door passen en dikke mensen niet? Zo wordt een supercomplex probleem in het systeem versimpeld en dus niet goed opgelost.

Nog los hiervan krijgen we ook een beetje het zuur van de gezondheidsdictatuur. Gezondheid is iets waar we maar gedeeltelijk invloed op hebben met onze leefwijze. Al maken we onszelf en elkaar graag wijs dat dit anders is. Want ja, ziek en ongezond zijn is eng, vies, kost geld en komt dicht bij de dood.

Goh, waar doet ons dat toch aan denken? Jawel, de ideeën die velen voorgeschoteld krijgen over dikke mensen.

Burgerplicht

En sinds wanneer en waarom is het eigenlijk een burgerplicht geworden om gezond te zijn? Of is dit eigenlijk ook meer een consumentenplicht geworden vermomd als burgerplicht?

Laten we ons deze vragen ook eens stellen. Natuurlijk is het fijn om je fit genoeg te voelen om de dingen te kunnen doen die je graag doet of die bij je werk horen. Maar dat je daarvoor per se slank moet zijn is een fabeltje.

Zijn wij nu handlangers van de ‘slechte voedselindustrie’? Zeer zeker niet! Net als veel mensen eten we graag gezond en raken we uitgeput omdat we die constante stroom van weldoordachte verleidingen om ons heen moeten weerstaan. En hebben we ook graag de keus uit meer gezond en voedzaam eten als we ons buiten de deur begeven.

Maar houd op om onze omvang, waarvan nog helemaal niet precies duidelijk is waar die door komt, te stigmatiseren.

Sarah Notenboom | vlogger Bolle Mina en voormalig hoofdredacteur grote maten glossy
Jenny Klijnsmit | size acceptance blogger
Hermina de Vries | bodypositive blogger
Veerle Metten | antidieetblogger